Projekt „Mala barka“ u finalu izbora za najbolji županijski EU projekt

21

Prekogranični projekt “Mala Barka 2: Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana” kojeg je nositelj Primorsko-goranska županija, ušao je u finalni krug izbora za najbolji europski projekt hrvatskih županija. Od 21. rujna pa do 1. listopada otvoreno je glasanje u kojem mogu sudjelovati i građani.

Kroz ovaj projekt nadograđena je pomorska mreža stvorivši male ploveće „muzeje na otvorenom“ – obnovljene tradicijske drvene barke koje predstavljaju pomorske markacije našeg prekograničnog odredišta, uređeni su interpretacijski centri u Krku i Lošinju. Najveća atrakcija je ploveći Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac.

U Projekt su uključeni stručnjaci za pomorsko naslijeđe koji su zabilježili tehničke karakteristike, snimili tijek obnove drvenih brodica kako bi omogućili buduću izradu replika u nekim novim brodograditeljskim poduhvatima. Nadalje, pozvani su vješti majstori tradicijske gradnje koji su sudjelovali u procesu obnove, a svoje znanje prenijeli su na mlađe generacije putem Akademije pomorskih zanata i vještina. Oni su se također pridružili tradicionalnim interpretacijskim manifestacijama te svoja znanja i vještine prezentirali posjetiteljima i turistima. Nismo zaboravili označiti i ostalu važnu pomorsku baštinu, poput starih luka, muzeja, starih pomorskih tvornica, zanatskih radionica i drugih manjih pomorskih elemenata, jedinstvenim turističkim oznakama pomorske baštine. Cilj je bio da naša prekogranična destinacija Mala barka 2 bude vidljiva i prepoznatljiva.

Ukoliko nas želite podržati možete glasati na ovom linku: https://novac.jutarnji.hr/euprojekt2020/glasaj-za-najbolji-eu-projekt-u-hrvatskoj-2020/10480777/

Komentari