Projekt Arca Adriatica – Primorsko goranska županija će obnoviti još 6 tradicijskih barki

83

Nakon što je kroz projekt Mala barka 1 i 2 obnovljeno osam tradicijskih barki s područja Kvarnera, Primorsko-goranska županija, kroz EU projekt Arca Adriatica, obnovit će još šest plovila kroz naredne dvije godine, najavila je  zamjenica župana Marina Medarić na današnjem susretu s novinarima.

U pripremi je raspisivanje javnog natječaja za sufinanciranje obnove za što je u proračunu osigurano 444.000 kuna, odnosno 74.000 kuna po plovilu. Novost je da se na ovaj natječaj mogu javiti samo udruge koje imaju u vlasništvu ili raspolažu s barkom, a kriterije za odabir projekta obnove utvrdilo je stručno tijelo za valorizaciju, promociju i očuvanje pomorske baštine, Centar izvrsnosti Kvarnera.  Još dvije barke kroz projekt Arca Adriatica, u kojem je Županija vodeći partner, obnavljat će Općina Malinska, koja je također jedan od partnera u ovom projektu. Nakon uspješne provedbe Aktivnosti, Županija ima pravo ostvariti povrat iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 85 posto utrošenog iznosa.

Medarić se osvrnula i na dovršetak velike 19 milijuna kuna vrijedne investicije dogradnje trajektne luke Mišnjak na Rabu, te istaknula da je to samo jedan od projekata do sada najvećeg investicijskog ciklusa ulaganja u lučku infrastrukturu, koji kroz tri godine prelazi iznos od 250 milijuna kuna. Zahvaljujući dobroj i pravovremenoj pripremi projekata od tog iznosa čak 117 milijuna kuna bespovratna su europska sredstva.  U pripremi su i novi ugovori za europsko financiranje, od ukupno 9 ugovora dva su iz PGŽ, za luke Baška i Mrtvaška na Lošinju. Medarić je najavila i projekte Županijske uprave za ceste za koje je odobreno sklapanje ugovora, a radi se o sanacijama i rekonstrukcijama dvije prometnice u Gorskom kotaru na lokalitetima Zakrajac Brodski te dionice ceste Plemenitaš-Zaumol, ukupne vrijednosti preko 3,3 milijuna kuna. ŽUC će također urediti raskrižje županijskih cesta u centru Bribira, vrijednost tih radova iznosi 1,12 milijuna kuna  te komunalnu infrastrukturu u cesti Mladenići-Ronjgi, ukupne vrijednosti 4,4 milijuna kuna.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar najavila je raspodjelu 1,4 milijuna kuna potpora za razvoj malog gospodarstva poduzetnicima iz PGŽ. Nakon provedenog natječaja od 162 pristigle prijave, utvrđeno je da je uvjete ispunilo njih 66, a maksimalni iznos potpore je 30.000 kuna.  Završen je i natječaj za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima kojima će se, njih ukupno 36, kroz četiri različite mjere isplatiti preko 450.000 kuna

 

Komentari