Program „Trening životnih vještina“ drastično smanjio konzumiranje duhana i alkohola kod osnovnoškolaca

23

Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja, povezan je sa završetkom provođenja ciklusa radionica preventivnog programa „Trening životnih vještina“ u ovoj školskoj godini.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja Svjetska zdravstvena organizacija obilježava pod nazivom „Odluči prestati, obećaj da prestaješ danas!“, ukazujući kako je pandemija COVID-19  utjecala na mnoge pušače na način da žele prestati pušiti. Pandemija COVID-19 osvijestila je svima važnost osobne odgovornosti brige za zdravlje, ukazujući na važnost poznatih rizika koje sami kontroliramo poput prehrane, fizičke aktivnosti i pušenja!

Preventivni program „Trening životnih vještina“ provodi Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije, od čega 23 iz grada Rijeke. Programom se od 2005. godine u školama promiče  zdravlje i osobni razvoj učenika te svake godine u njemu sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece.

Osim što pruža informacije o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, razvija samopouzdanje te socijalne i druge životne vještine u svakodnevnom donošenju odluka i suočavanju s pritiskom okoline. Program je namijenjen učenicima od 3. do 7. razreda osnovne škole, a godišnje se u svakom razredu s učenicima održi 8 do 10 sati radionica koje se uklapaju u zdravstveni odgoj. Obilježavajući Svjetski dan nepušenja, sredinom svibnja na postamentima na Korzu bila je postavljena izložba učeničkih plakata nastalih u sklopu programa.

U deset godina prepolovljen broj učenika 8. razreda koji su probali pušiti

Evaluacija provedbe programa iz 2010. godine u 6. i 7. razredima osnovnih škola  u Primorsko-goranskoj županiji pokazala je smanjenje konzumiranja sredstva ovisnosti od 30-50 % u onim školama koje su program provele u cijelosti i kvalitetno. Posljednje ispitivanje NZJZPGŽ s učenicima svih 8. razreda osnovnih škola iz 2018. godine u usporedbi sa 2007. godinom pokazuje kako je broj učenika koji su do osmog razreda probali pušiti prepolovljen s 47% na 22%, dok je konzumiranje alkohola smanjeno za trećinu sa 71% u 2007. godini na 50% u 2018. godini. Najrizičniji oblici ponašanja poput pušenja prije 7. razreda smanjeni su pak za 60%, dok je učestalo pijenje alkohola (10 i više puta u zadnjih 12 mjeseci) smanjeno čak i do 70%.

Grad Rijeka sufinancira program Trening životnih vještina od 2008. godine, a u 2021. godini za njegovo provođenje osigurano je 110 tisuća kn.

Veliki uspjeh programa „Trening životnih vještina” samo je jedna u nizu uspješnih inicijativa Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZZJZ PGŽ pa tako pri Odjelu djeluje i Odsjek za izvanbolničko liječenje ovisnosti, koji je na adresi Kalvarija 8 korisnicima dostupan svakog radnog dana. Korisnicima su na raspolaganju stručni timovi – psihijatar, psiholog i viša medicinska sestra, od kojih anonimno mogu dobiti informacije i savjet, a u okviru primarne zdravstvene zaštite i liječenje.

Od 2005. godine, u okviru Odjela za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri NZZJZ PGŽ, osniva se i Odsjek za prevenciju ovisnosti, koji djeluje na adresi Fiorella la Guardije 23.

Uspješan sustav koji objedinjava prevenciju i liječenje ovisnosti

Takav sustav i prevencije i liječenja polučio je vrlo dobre rezultate pa broj novoprimljenih osoba ovisnih o opijatima, od 186 novoprijavljenih tijekom 2001. godine postupno opada na 20 u 2018. godini. U javnozdravstvenom, epidemiološkom smislu zaustavljeno je širenje zaraznih bolesti pa je broj zaraženih među rizičnom skupinom intravenskih korisnika psihoaktivnih supstanci ostao do danas stabilan s vrlo niskom stopom.

Od 2013. godine djelatnost se proširuje intenzivnijim radom na području mentalnog zdravlja. Nastavni zavod za javno zdravstvo uređuje prostor na adresi  Studentska 1 u Rijeci, koji postaje Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, a u skladu s potrebama zajednice za intenzivnijim preventivnim i terapijskim djelovanjem u zaštiti mentalnog zdravlja koje nije vezano za ovisnosti i štetnu uporabu psihoaktivnih tvari.

Odsjek vodi i organizirane edukativne grupe za roditelje, pružajući im znanja i vještine koje im pomažu u poticanju zdravog ponašanja  i prevenciju ovisnosti kod djece. Također, Odsjek priprema i stručno-popularnu publikaciju, bilten „Rizik”, u kojem se predstavljaju uspješne i korisne aktivnosti u području mentalnog zdravlja u zajednici, a distribuira se besplatno svim osnovnim i srednjim školama, obiteljskim i školskim ambulantama, Centru za socijalnu skrb i lokalnim nevladinim organizacijama.

Pri Odsjeku za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja na adresi Fiorello La Guardia 23 u Rijeci od 2005. godine djeluje Savjetovalište za mlade koje je otvoreno svaki radni dan od 7 do 20 sati. Namijenjeno je djeci i adolescentima koji iskazuju određene teškoće vezane uz odrastanje, školsko ponašanje, vršnjačke odnose, emocionalne poteškoće ili jednostavno osjećaju potrebu za razgovorom i savjetom. Dolaze sami, po vlastitoj inicijativi, ili su upućeni od stručnih suradnika i nastavnika škola, obiteljskih liječnika te po preporuci suradnika Odsjeka. Svi pregledi i aktivnosti za korisnike sa zdravstvenom iskaznicom potpuno su besplatni. Savjetovalište je dostupno i na otocima Krk, Cres, Lošinj te u Gorskom kotaru, u Delnicama, gdje su psiholozi dostupni svaku drugu srijedu u mjesecu. Grad Rijeka više godina podupire provođenje programa Centri za mlade – savjetovališta otvorenih vrata.

U 2010. godine Odsjek je pokrenuo program „screeninga“ za mentalno zdravlje učenika 7. razreda Grada Rijeke kojim je obuhvaćeno 1900 djece, od čega je njih 300 pozvano na dodatni razgovor u Savjetovalište za mlade. Nakon višegodišnje provedbe tog lokalnog modela skrininga, koji je preuzelo više županijskih zavoda za javno zdravstvo, očekuje se i početak provedbe skrininga mentalnoga zdravlja i na nacionalnoj razini.

Komentari