Profesor Alen Jugović s riječkog Sveučilišta dobitnik nagrade Rikard Podhorsky

226
alen jugović

Alen Jugović dobitnik je nagrade Akademije tehničkih znanosti Hrvatske za 2022. godinu za vrijedno znanstveno i stručno dostignuće koje je unaprijedilo suradnju s gospodarstvom za istaknuti doprinos u radu Akademije i njenoj afirmaciji u svijetu tijekom proteklih 5 godina.

Profesor Alen Jugović nagrađen je prestižnom godišnjom nagradom Rikard Podhorsky za iznimno vrijedan doprinos u području znanosti i struke, te za rad koji je unaprijedio suradnju s gospodarstvom. Profesor Jugović je vođenjem projekata za izradu planova gospodarenja brodskim otpadom u lukama proveo detaljnu analizu stanja luka i tržišta. U svojem radu, uzimajući u obzir specifičnosti poslovanja svake luke i interne organizacije, pružio je smjernice za optimalnu organizaciju i poslovanje u skladu s važećim zakonima, što je rezultiralo ekonomskim napretkom luka, lokalnih jedinica samouprave i Republike Hrvatske.

U cilju kategorizacije morskih luka, prof. dr. sc. Alen Jugović razvio je inovativnu metodologiju kojom je kategorizirao više od 300 luka za 16 županijskih lučkih uprava. Ovo je stvorilo osnovu za reviziju postojećih lučkih tarifa, što će omogućiti korisnicima luka i lučkih područja da plaćaju pristojbe i naknade u skladu s razinom infrastrukture, kvalitetom usluga i općenito uređenosti pojedine luke. Ova pravednija valorizacija omogućit će svim korisnicima luka, uključujući gospodarstvenike i turiste, da primaju odgovarajuću razinu usluga u svakoj pojedinoj luci, uzimajući u obzir visinu lučkih pristojbi i naknada.

Komentari