Probudili smo se uz snijeg nad Rijekom, a što nas očekuje idućih dana?

24

Kišni oblaci stigli su nad Istru i Kvarner, a tlak zraka je u padu. Sve to samo je uvod u pogoršanje vremena koju donosi Genovska ciklona koja će sa sobom povući vlažan zrak s juga. To znači da ćemo naglo uskočiti u pravu zimu, izvještava N1.

Na snazi je najviši stupanj Meteoalarma zbog mogućnosti obilnijeg snijega u Gorskom kotaru, no i u Delnicama i Ogulinu past će 30 do 40 cm snijega. U Lici je već od sutra ujutro velika opasnost od tzv. prehladne oborine, kiše koja se može smrzavati u dodiru s hladnim tlom, koje može poslijepodne biti i na području Banovine. Pritom nastaje opasna poledica! Jadran će muku mučiti s kišom, prije svega, koja će biti lokalno obilnija. Već noćas, osobito od sredine noći, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana postoji mogućnost razvoja jakih nevera. Pritom treba računati na olujne nalete vjetra. Danas prema večeri treba računati na intenziviranje bure, pod Velebitom, i do olujnih razmjera. Burom bi pokoja snježna pahuljica mogla završiti i na samoj obali sjevernog Jadrana, upozorava N1. Na Učki i Ćićariji padati snijeg. U središnjoj Istri iznad 300 metara nadmorske visine prijepodne prolazno može biti snijega, a snježna iznenađenja nisu isključena ni na riječkom području iznad 200 m.n.v. Glavnina oborina očekuje se prijepodne te ponovno navečer i u noći na četvrtak kada će u gorju biti obilnog snijega. Puhat će umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Bit će hladno uz temperature zraka između 2 i 6 °C. Osjećaju hladnoće doprinosit će bura.

U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom koje može biti u obilnim količinama, naročito u noći kada se očekuje glavnina oborina. U gorju će padati snijeg uz stvaranje debelog snježnog pokrivača. Sredinom dana očekujemo postupno slabljenje i prestanak oborina. Bura će u noći naglo oslabjeti i okrenuti na slab do umjeren, na moru zapadne Istre prolazno jak sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 3 do 8 °C, dnevne vrijednosti između 7 i 11 °C.

Petak će nam obilježiti pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost mjestimične kiše, no ne očekujemo značajnije količine oborina. Zapuhat će slabo do umjereno, na moru ponegdje jako jugo. Jutarnje temperature zraka od 3 do 6 °C, dnevne vrijednosti između 9 i 13 °C, prenosi IstraMet.

Komentari