Privatni ugostitelji za stradale u potresu dali maksimum, ali država to nije prepoznala. Janković: “Država bi htjela da odemo iz Banije posramljeni”

29

Tvrtka u vlasništvu države ima više od 1200 kuhara i konobara, a hranu za stradale u potresu na području Banije organiziraju privatni ugostitelji koji svakodnevno pripremaju 15 000 obroka i to već 29. prosinca. Državni kuhari i konobari posljednjih tjedana i mjeseci rade u smanjenom opsegu pa se postavlja pitanje zašto je bilo potrebno 11 dana da kuhari državne službe Pleter priskoče u pomoć?

Predsjednik Uprave Pleter usluga Marijan Mareković za Jutarnji list odgovorio je na ovo pitanje: “Čekamo odluku o mobilizaciji i zasad se sve čini kako se ide u tom smjeru te kako će Pleter preuzeti pripremu obroka za stradalnike na Baniji. Na sličan smo način već mobilizirani na pripremi hrane i čišćenju zagrebačke Arene. Ma slušajte, ja neću ovdje ljude ostaviti gladne. Mi se sigurno nećemo baviti određivanjem tko smije, a tko ne smije dobivati topli obrok. Ali, ja se pitam ne bi li bilo logičnije privatnim ugostiteljima omogućiti da sad, u razdoblju u kojem ne smiju raditi, pripremaju hranu za stradalnike, a da trošak toga snosi država? Time bi nešto zaradili, a država im više ne bi trebala plaćati naknadu.”

Na pitanje jesu li se sami ponudili preuzeti pripremu prehrane u Petrinji, Mareković je odgovorio da to nije bilo potrebno jer su volonteri napravili dobar posao. Ipak, naglasio je da će već danas početi preuzimati taj posao na Baniji budući da ta kompanija zapošljava 1223 radnika u 23 vojne kuhinje, 7 prostora za podjelu hrane, 5 restorana, 9 čajnih kuhinja, 32 vojničke kantine, 2 kafića i 4 restorana, piše Jutarnji list. Dakle, kapaciteti su tu.

Chef Mate Janković kazao je za Jutarnji list da mu je drago što se država 12 dana nakon potresa sjetila da ima 120 ugostitelja i robne zalihe: “Da je taj sustav posložen, vojska bi došla na Baniju odmah prvi dan, napravila kuhinju, a onda nas eventualno zvala u ispomoć. Ovako su čekali da sve to za njih napravimo mi, a onda su krenuli sa salvama kritike da se tamo, kao, previše kuha. Pa, ti ljudi danima nakon potresa nisu imali struje, o čemu mi pričamo? Sramotno, umjesto da nam zahvale, mi bismo sad s Banije trebali otići posramljeni.”

“Kuhamo zadnje dane, odnosno do srijede, to bi nam trebao biti zadnji dan, a tada Pleter preuzima. Trebalo bi dati ljudima, koji imaju restorane i hotele, ponuditi im ugovore da rade za unesrećene. A to što je država odlučila, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo. Bili smo u dogovoru s Civilnom zaštitom i Crvenim križem iz Petrinje. Tu su nas smjestili, razapeli smo šator i počeli kuhati na dvije teće dok nije došao kamion s opremom. To je improvizirana nadstrešnica da ne pada kiša, ali oformili smo kuhinju na otvorenom da ljudi dobiju topli obrok. Mali broj hrane dobili smo od Crvenog križa i Civilne zaštite. Sami smo prvi dan donijeli 12 tona opreme i robe. Ovo s čime sad radimo dolazi iz Zagreba, Udruga ugostitelja iz Zagreba je preuzela inicijativu, svaka im čast. Nakon srijede vraćamo se svakodnevnici i praćenju situacije. Vlast je trebala biti na terenu i kontrolirati situaciju. Nije mi jasno zašto u ovakvim situacijama nema pravila, procedure koje bi se poštovalo. U hotelima znamo u svakom trenutku koja je procedura za što. Prošao je 11. dan, još nemaju model kako i što dalje“, rekao je volonter za N1.

Komentari