Prijeti li nam nestašica šprica i zaštitne opreme uslijed dolaska cjepiva?

13

Na cjepivu za koronavirus radi se punom parom, no Europska komisija upozorava zemlje članice na opasnost od nestašice šprica i zaštitne opreme potrebne za masovno cijepljenje protiv Covid-19. Stoga kao rješenje pozivaju zemlje članice da razmotre mogućnost zajedničke nabave te da se poveća broj osoba cijepljenih protiv gripe kako bi se na jesen izbjegla situacije epidemije gripe i Covid-19.

U isto vrijeme, međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom Ivana Đikića u časopisu Nature objavila je studiju značajnu za daljnje poznavanje Covid-19. U studiji je opisan esencijalni enzim koronavirusa etikiran kao „Ahilova peta“. Naime, kada virus SARS-CoV-2 prodre u stanicu, potiče stanicu da proizvodi za stvaranje novih virusa, a jedan od tih proteina, PLpro neophodan je za replikaciju i brzo širenje virusa. Nadalje, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim za prigušavanje antivirusnog imunološkog odgovora, pomažući virusu da oblikuje imunološki sustav domaćina u svoju korist pa se time virus može lako širiti dalje. Znanstvenici su identificirali slabu točku PLpro i otkrili kako se farmakološkom inhibicijom tog protein blokira umnožavanje.

Ivan Đikić je komentirao: „Koristili smo nekovalentni inhibitor PLpro enzima (GRL-0617), i vrlo detaljno opisali njegov način djelovanja. Zaključili smo da je inhibiranje PLpro-a vrlo obećavajuća dvostruko ciljana strategija u suzbijanju Covida-19. Daljnji razvoj terapijskih supstanci koje inhibiraju PLpro predstavljaju ključni izazov u kliničkom liječenju Covida-19.“

Izvor: Vijesti hr., Jutarnji list

Komentari