Prije sezone iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će naljepnicu s QR kodom koja će gostima jamčiti sigurnost

53

Hrvatski turistički sektor pokazao je veliku ozbiljnost oko sigurnosti gostiju, a sada su počele i rasprave oko sigurnosnih oznaka te Covid-putovnica. Razrađivali su se posebni protokoli za dezinfekciju, uvodili su se beskontaktne usluge i dostave. Ove godine Ministarstvo turizma i sporta će uvesti posebnu oznaku Safe Stay in Croatia. Oznaka je na tragu inicijative Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, a jedan od prvih zadataka novoosnovanog Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke godine i unaprjeđenju turističke ponude bit će usuglašavanje svih sigurnosnih protokola za ugostiteljske objekte, hotele, OPG-ove, kuće za odmor, kupališta, marine, plovila, turističke agencije, rent-a-car, turističke vodiče i ostale.

Oznaka će se primijeniti i na aviokompanije, benzinske postaje i kulturne i prirodne atrakcije. Nacionalna oznaka će se temeljiti na samoprocjeni dok će nadležne udruge i Ministarstvo turizma provjeravati pridržavanje mjera. Oznaka će se dodjeljivati od veljače, a svi dionici koji se pridržavaju protokola dobit će ih besplatno putem aplikacije na internetskoj stranici. Dobit će i naljepnicu s QR kodom koju će moći izložiti na svom objektu.

Nakon što je održana video konferencija na kojoj su sudjelovali državni čelnici, članovi Europskog vijeća, šefovi EU-a Ursula von der Leyen i Charles Michel kazali su da je još prerano za Covid-putovnice budući da još uvijek nije cijepljen dovoljno velik broj ljudi. Ipak, većina se slaže da bi cijepljenje kao uvjet za putovanje bilo diskriminirajuće, no gotovo da je sigurno da će procjepljivanje ubrzati turistička kretanja. Iako se Covid-putovnica za sada neće uvesti, uvest će se tamnocrvena zona.

Ursula van der Leyen kazala je da bi uvođenje tamnocrvene boje na epidemiološkoj karti Europe značilo da se putnici prije odlaska iz zemlje koja je označena tamnocrvenom bojom morali testirati, a po dolasku ići u karantenu, prenosi Novi list.

Komentari