Preminuo poznati hrvatski književni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar Igor Mandić

506
Izvor: Velimir Visković FB

U 83. godini preminuo je poznati hrvatski književni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar Igor Mandić.

Odlazak Igora Mandića gubitak je za riječku akademsku i kulturnu zajednicu, pogotovo zbog Mandićeva doprinosa Rijeci vidljivog još iz „zlatnih” vremena podlistka za kulturu Novog lista, Mediteran, kada, na poziv tadašnjeg urednika kulture i pokretača Mediterana Branka Mijića, postaje jednim od njegovih ključnih autora.

Igoru Mandiću 2019. godine dodijeljen je počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci zbog posebnog doprinosa od trajnog značaja razvoju kulturalnih studija u Republici Hrvatskoj. Počasni doktorat gesta je uzajamnosti akademske zajednice i širokih čitateljskih krugova, ali i svojevrsna promišljena i argumentirana zahvala ovom „intelektualcu širokog spektra“ koji je ujedno i „začinjavac“ hrvatske kulturologije.

Igor Mandić rođen je u Šibeniku 20. studenoga 1939. godine. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1958., a diplomirao je 1963. godine na Katedri za komparativnu književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1970. do smrti objavio je više od 30 knjiga – književnih i glazbenih kritika, knjiga feljtona, eseja, polemika i raznih tekstova te tri knjige autobiografskih promišljanja i dnevničkih zapisa. U njima je okupio dio od stotina ili tisuća novinskih tekstova, komentara i kritika koje je objavljivao u raznim medijima, počevši od Vjesnika, gdje je radio od 1966. do 1993. i gdje je 2000. kratko obavljao funkciju glavnog urednika.

Od 1993. do 1995. pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao u slobodne umjetnike te objavljivao u raznim listovima. Posljednjih je godina u Jutarnjem listu objavljivao redovitu kritičarsku kolumnu. Bio je i dugogodišnji suradnik mnogih radijskih i televizijskih postaja te dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005. godine.

Vijest o smrti Mandića objavio je na Facebooku esejist i leksikograf Velimir Visković.

“Maloprije mi se javila Slavica Mandić: – Danas predvečer, oko 18 i 30 umro je naš Igor!

Već godinama je imao srčane probleme, zadnje dvije godine Slavica i on su se pred koronom povukli u svoj stan u Filipovićevoj, nismo se viđali, povremeno bismo se čuli telefonom. Slavica kaže da je imao jako napornu noć, slabo je spavao, ali vjerojatno sluteći kraj naručio je baš otmjen ručak s gratiniranim školjkama (Saint Jacques) i šampanjcem. Popodne mu je pozlilo, završio je u bolnici Sveti Duh.
Gasio se , ali bio je priseban; Slavicu je medicinska sestra pitala koliko Igor ima godina, na što je ona rekla osamdeset i dvije, a Igor je iz druge sobe dobacio: – Osamdeset i tri! (Iako mu je rođendan tek u studenom…)
Dragi moj prijatelju, živio si i otišao sa stilom, pisao kritike za Jutarnji praktično do zadnjeg dana; otišao gosparski, bez mrcvarenja, uz birano jelo i dobru kapljicu. Ne razdvajajući se do zadnjeg trena od svoje Slavice.
Opraštajući se od tebe ovom na brzinu sročenom nekrološkom glosom, donosim fotku tebe i žene s kojom si proveo više od pola stoljeća. Snimio sam to za vrijeme jednog zajedničkog putovanja u Beograd na Sajam knjiga, zastali smo na ručku, bila je to riba, fiš, s tobom se uvijek dobro jelo.
Adio, dragi moj”, napisao je na društvenim mrežama.
Snimka zaslona 2022-03-14 083345
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari