Preminula nagrađivana hrvatska književnica Daša Drndić

149
Daša Drndić

Nagrađivana hrvatska književnica Daša Drndić, umrla je u utorak navečer u Rijeci nakon duge i teške bolesti.

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. godine. Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao Fulbrightova stipendistica boravila je na Sveučilištu Southern Illinois gdje je pohađala postdiplomski studij pozorišta i komunikacija, a potom studirala na Sveučilištu Case Western Reserve.

Početkom devedesetih iz Beograda se doselila u Rijeku, gdje je doktorirala na Filozofskom fakultetu i do umirovljenja predavala britansku književnost i kreativno pisanje na Odsjeku za anglistiku.

Radila je, između ostalog, u izdavaštvu, predavala engleski jezik, radila kao dramaturg na Radiju Beograd, bila književna prevoditeljica, članica Udruženja književnih prevodilaca Srbije 1970-92, a od tada radi kao slobodna umjetnica.

Objavljivala je prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prijevode u mnogim časopisima i književnim listovima. Pisala je radiodrame koje se emitiraju na Radiju Beograd, Radiju Zagreb, Radiju Sarajevo i Radiju Ljubljana, a bila je i urednica dramskog programa Radio-televizijskog programa Beograd. Odlomci iz njene proze i njenih radiodrama prevedeni su na engleski, njemački, francuski, finski, mađarski, poljski, talijanski i slovenski.

Posljednji javni nastup imala je prije nešto više od mjesec dana u riječkom antikvarijatu Ex libris, gdje je predstavljeno reizdanje njene prve knjige objavljene 1997. u Hrvatskoj – “Umiranje u Torontu”.

Komentari