Preminula je Dubravka Ugrešić

66
U 73. godini života preminula je Dubravka Ugrešić, javljaju iz Multimedijalnog instituta Zagreb. Spisateljica je umrla danas, 17. ožujka 2023. u Amsterdamu u krugu prijatelja i obitelji.

Dubravka Ugrešić jedna je od najistaknutijih europskih književnica i esejistica. Njezino djelo obilježeno je rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja.

Najpoznatiji su joj naslovi: “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”.

Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika i dobitnica je nekoliko europskih i domaćih književnih nagrada.

“Umrla je Dubravka Ugrešić. Bila je moja generacija. Čitala sam njezinu knjigu za djecu “Mali plamen” mojoj kćeri davno, davno, zatim smo se zajedno smijale Štefici Cvek u Raljama života (i gledale izvrstan film Rajka Grlića snimljen po njenom romanu). Zatim je došao rat i naša se lakoća bivanja promijenila zauvijek. Dijelile smo sudbinu progonjenih “vještica”, otišle smo svaka u svoju vanjsku ili unutrašnju emigraciju, kao i druge naše kolegice. Biti spisateljica, k tome glasno izražavati svoje mišljenje, nije ovdje ni danas neka sreća. Nismo bile prijateljice ali smo se sretale na književnim zbivanjima. Ja sam i dalje čitala njene knjige, uvijek sa zanimanjem iščekujući nove Babe Jage. Svijet je prepoznao njezine spisateljske i intelektualne vrijednosti zato jer je zaista bila odlična i važna. Pogotovo je bila važna za ovu malu književnost na ovom malom jeziku u ovoj maloj zemljici gdje se rodila slučajno, poput svih nas. Svijet ju je volio, a hrvatska javnost – kako kada. Ipak, imala je svoju veliku i vjernu publiku. Možda će nam tek njezin odlazak osvijestiti koliku je prazninu ostavila iza sebe”, oprostila se od Dubravke Ugrešić Slavenka Drakulić na društvenim mrežama.

Snimka zaslona 2023-03-20 084003
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari