Premijer Andrej Plenković obišao Scenic Eclipse

22
Izvor: Direktno

Premijer Andrej Plenković u pratnji ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra turizma Garija Cappellija obišao je luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse s čak 6 zvijezdica, koji je izgrađen u Uljaniku za australsku Scenic grupu, a do završetka pandemije nalazi se u Rijeci.

Premijer Plenković istaknuo je: „Tražit ćemo rješenja koja će omogućiti nastavak hrvatske brodogradnje jer je zaista bilo fascinantno vidjeti da je u onako teškim okolnostima jedan ovakav brod izgrađen u Uljaniku. Mnogi od zaposlenika brodogradilišta pridonijeli su izgradnji ovog broda, premda je on završen jednim nevjerojatnim osobnim angažmanom samog naručitelja. Cijela ideja je da se krene s daljnjim investicijama, ovaj put u 3. maju, te da se ovakvi brodovi, koji su, prema riječima kapetana, najbolje što postoji trenutačno kada je riječ o polarnim kruzerima, grade u riječkom brodogradilištu u budućnosti.

Vlada je isplatila 4,5 milijarde kuna jamstava za Uljanik. Svakako ćemo tražiti rješenje kako da se održi dio poslovanja s obzirom na iskustva da su mnogi zaposlenici Uljanika pridonijeli izgradnji ovoga broda, premda je u teškim okolnostima završen i nevjerojatnim osobnim angažmanom naručitelja. Bilo je fascinantno vidjeti da je u tako teškim okolnostima ovakav brod izašao iz Uljanika i to je priznanje svima.“

U 3. maju započela je gradnja još jednog polarnog kruzera Eclipse II vrijedan 860 milijuna eura za istog australskog naručitelja, a planira se gradnja još četiri broda sličnih karakteristika.

Komentari