Predstavljena elektronička osobna iskaznica druge generacije. Evo kako će se koristiti nova osobna iskaznica i aplikacija za mobitel

23

Na konferenciji za medije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić, državni tajnik u MUP-u Žarko Katić te v.d. pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curać govorili su o novim elektroničkim osobnim iskaznicama druge generacije.

Božinović je uvodno istaknuo: “Jutros je zaprimljeno oko 2500 zahtjeva naših građana, to je vrlo optimističan broj, govori o interesu građana. Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama EU. Povećali smo i sigurnih osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno utvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani. Uključivanjem biometrijskih identifikatora se daje konkretan doprinos smanjenju krađe identiteta. Osobna se izjednačava s putovnicom u koju su ranije sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice. Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika. S početkom izdavanja osobnih nove generacije ne prestaju važiti osobne prve generacije. Nove osobne se izdaju na rok od 5 godina.“

Željka Josić istaknula je kako djeca do 18 godina neće plaćati prvu osobnu: “Svako prvo redovno vađenje osobne za djecu i mlade do 18 godina bit će besplatno.”

Novosti na elektroničkim osobnim iskaznicama su sljedeće: biometrijski podaci (slike lica i dva otiska prstiju), mobilna aplikacija – moći će se mobitelom prijaviti na e-građani, građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente, a aplikacija će biti besplatna, integracija sa zdravstvenom iskaznicom – sadržava matični broj osiguranika, novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja – novi optički element, antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje i oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elementi.

Podsjetimo, nove e-osobne iskaznice sadržavat će beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice te će ujedno služiti i kao zdravstvene iskaznice, a građani bi s njima trebali brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati dokumente putem otiska prsta. Vađenje elektroničke osobne iskaznice stajat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade prvi put ili je zamijenjuju zbog isteka roka važenja. Ukida se posebna kategorija djece do pet godina pa će roditelji od sada i za njih morati plaćati 100 kuna. Stariji od 70 godina će iskaznicu plaćati 70 kuna, prenosi Index.

Komentari