Predstavljen javni poziv školama za sudjelovanje u programu cjelodnevne škole: Škola od 8 do 17h, više hrvatskog i matematike, manje informatike

174
škola

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je Javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu Osnovna škola kao cjelodnevna škola u kojemu će od jeseni sudjelovati 50 škola, a za što je osigurano 25 milijuna eura. Projekt će se eksperimentalno provoditi iduće četiri godine (od rujna 2023. do lipnja 2027.) i odnosi se na sve učenike od prvog do osmog razreda.

Škole će za to dobiti 300.000 eura za ulaganje u opremu, blagovaonice, kuhinje i sl., kazao je državni tajnik Stipe Mamić na predstavljanju u Ministarstvu. Prijaviti se mogu one škole koje već sada provode jednosmjensku nastavu i imaju više od 100 učenika. Predviđen je i rast plaća zaposlenika tih škola od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te i do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa, istaknuo je Mamić.

“Radi se o konceptu koji se testira u tih 50 škola kako bi se 2027./28. ili 2026./27., ovisno o dinamici izvođenja radova u izgradnji i dogradnji i rekonstrukciji škola koje su sada u dvije smjene, postiglo da sve škole rade u jednoj smjeni”, kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Prijedlog je objavljen i na e-Savjetovanju.

Prirodoslovlje, Društvo i zajednica, Praktične vještine, Informacijske i digitalne kompetencije, Svijet i ja, Drugi strani jezik – novi su predmeti koje će od jeseni slušati učenici 50 osnovnih škola.

Školski dan trajat će od 8 do 17 sati svaki dan.

Obavezna nastava trajat će do 15 ili 15:30, u okviru toga učenici imaju topli obrok, a slijedi drugi dio koji pohađaju učenici koji to odaberu, a to su izvannastavne aktivnosti do 17 ili 17:30. Potom će slijediti izvanškolske aktivnosti koje ne pokriva proračun i mogu biti eventualno sufinancirane na neki drugi način, rekao je Fuchs, a prenosi Index.

“To je onaj dio gdje se odvija proces koji se odvijao kod kuće – pisanja domaćih zadaća, instrukcija i sl.”, naglasio je ministar.

Satnica hrvatskog jezika i matematike u svim se razredima povećava za jedan sat tjedno.

Priroda i društvo, koja se sad sluša od 1. do 4. razreda, odnosno Priroda koja se sluša u 5. i 6. razredu, postaju Prirodoslovlje, te će ga dva sata tjedno slušati učenici od 1. do 6. razreda.

Učenici od 1. do 4. razreda dobivaju predmete Praktične vještine, Društvo i zajednica te obavezan drugi strani jezik u 4. razredu koji se potom sluša do kraja osnovne škole. Učenici koji neće ići na Vjeronauk, morat će za izborni predmet odabrati Svijet i ja. Informatika se smanjuje na jedan sat tjedno.

Povećava se i broj sati za Likovnu i Glazbenu kulturu od 1. do 4. razreda te Tehničku kulturu i Geografiju od 5. do 8. razreda. Povećava se i satnica tjelesnog u 4. razredu, a taj predmet će predavati magistri kineziologije, donosi Index.

L.B.

Komentari