Predsjednik Zoran Milanović verbalno napao novinare HRT-a

45

Dana 6. svibnja 2021., hrvatski predsjednik Zoran Milanović vrijeđao je novinare koji rade za Hrvatsku radioteleviziju HRT, optužujući ih da su “prevaranti”, “plaćenici” i “sramota za zemlju”. Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se njihovim podružnicama u Hrvatskoj, Savezu hrvatskih novinara (SNH) i Hrvatskom novinarskom udruženju (HND), u osudi verbalnih napada.

Milanović je bio na sjednici Gradskog vijeća Splita nakon koje je dao izjavu za medije, koja je ubrzo prerasla u prepirku s novinarima HRT-a oko izbora gostiju u drugoj HRT-ovoj emisiji u glavnom gradu.Vaš je kolega prosječan prevarant”, rekao je Milanović Ivani Šilović pred njezinim kolegama. Kako je izvijestio Balkan Insight, predsjednik je zatim dodao: “Uzurpirate prostor, dajte da čujemo druge televizijske stanice… Vi ste plaćenici jedne političke opcije, to je sramota”, insinuirajući da je HRT pod utjecajem HDZ-a. “Ne budite solidarni s HRT-om, ti novinari jedinio znaju da će dobiti plaću”, rekao je Milanović ostalim prisutnim novinarima.

Dvije hrvatske novinarske organizacije, SNH i HND, reagirale su u izjavi kojom su osudile napad: “Novinari Hrvatske radiotelevizije svoj posao rade pošteno i odgovorno. Većina ih je potplaćena i ima plaću ispod hrvatskog prosjeka. Oni nisu odgovorni za uređivačku politiku ljudi koji su uglavnom imenovani u skladu s upravljačkim strukturama. Nisu odgovorni ni za stav mnogih vlada, uključujući stav aktualnog predsjednika Zorana Milanovića, koji nisu pružili pravni okvir za jačanje i jamčenje neovisnosti javne službe. “

Novinarske organizacije na nacionalnoj i europskoj razini u prošlosti su osudile nedostatak neovisnosti HRT-a. Prošle godine u listopadu 2020. EFJ je pozvao Zorana Milanovića da prestane prozivati ​​medije i novinare nakon što je javno napadao nekoliko medija i novinare ad hominem. “Čini se da trebamo ponovno podsjetiti predsjednika Hrvatske, kao šefa države, na njegovu dužnost da poštuje medijske profesionalce i doprinosi osiguravanju sigurnog radnog okruženja za novinare u Hrvatskoj”, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Izvor: European Journalists

Komentari