Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na oblježavanju Dana Primorsko-goranske županije: “Hrvatska može i gospodarski biti ono što već jest u sportu, u medicini, u inovacijama”

13
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je danas svečanoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, koja se u povodu obilježavanja Dana Županije održavala u Opatiji.

kolinda

Izrazila je zadovoljstvo što se skupština održava u Opatiji, turističkom brendu Hrvatske, a Rijeka kao europska prijestolnica kulture ima prigodu predstaviti svoje i hrvatske kulturne tradicije i suvremene domete kulturnoga stvaralaštva.
Rijeka će se trajno upisati na zemljovid prestižnih europskih kulturnih destinacija“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodavši kako je Rijeka uvijek bila radnički grad.
Luka, rafinerija, brodogradnja i drugi gospodarski subjekti imali su i imaju izvanrednu važnost za hrvatski industrijski i ukupni gospodarski razvoj“, kazala je te poručila kako s posebnom pozornošću prati rješavanje problema 3. maja, koji je usko vezan s rješavanjem problema pulskoga Uljanika.
Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako Hrvatska ima dugu i sjajnu tradiciju velike brodogradnje te izrazila uvjerenje kako ta tradicija zaslužuje zajednički napor u nalaženju rješenja. Dodala je kako je o tome razgovarala s predsjednikom Vlade te s radnicima, koji žele da brodogradnja opstane.
I ja to želim. Znam da želja nije dovoljna, ali uvjerena sam da moramo učiniti sve kako bismo sačuvali taj vitalni dio naše industrije“, kazala je.
Usto, izrazila je zadovoljstvo što gradnja LNG-terminala na Krku ulazi u fazu realizacije, svjesna kako u vezi s tim ima raznih prijepora, no Hrvatska mora, kazala je, imati mogućnost diverzifikacije nabave plina.
To jača i našu poziciju na europskoj energetskoj karti, ali jača Hrvatsku i politički, posebice u svjetlu Inicijative triju mora, koju sam potaknula i koju snažno podupirem“, istaknula je.

kolinda1

Zalaže se i za gradnju nizinske pruge, koja će gospodarskim subjektima na prometnom koridoru prema Srednjoj Europi otvoriti nove razvojne mogućnosti. Osim prema sjeveru, PGŽ-u treba prometno jače otvoriti i prema zapadu, drugom cestovnom cijevi tunela Učka, kao i željeznicom prema Puli, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović istakvaši i političku važnost ovih ciljeva.
U svom obraćanju posebno se osvrnula na Gorski kotar. Podsjetila je kako je još 2016. predložila Vladi niz mjera za njegov razvoj, a koje se mogu primijeniti i na druga brdsko-planinska područja. Posljednji je trenutak za porezne i druge mjere kojima će se osnažiti gospodarski razvoj Gorskoga kotara i zadržati stanovništvo, a županije i država moraju više pomagati goranskim općinama i gradovima kako bi povukli što više sredstava iz fondova EU.
Razvoj Gorskoga kotara i drugih demografski vitalno ugroženih krajeva Hrvatske povezuju dva temeljna pitanja, o kojima često govorim, a to su demografija i decentralizacija“, kazala je predsjednica Grabar-Kitaorvić istakavši kako demografski problem ne može uspješno rješavati bez fiskalne i funkcionalne decentralizacije, koja treba omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske.
Hrvatska može i gospodarski biti ono što već jest u sportu, u medicini, u inovacijama. Brojne naše tvrtke uspješno osvajaju Europu i svijet. Ne pristajem na to da smo mali i nemoćni. Nismo! Ali moramo više povezivati politiku sa znanošću i strukom, više ulagati u obrazovanje, više planski i programski misliti i raditi. U tome je suradnja između svih razina vlasti od najveće važnosti“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Komentari