Predana inicijativa o davanju imena Zračne luke Rijeka

Iza inicijative o davanju imena Zračnoj luci Rijeka "La Guardia Rijeka" stoji konzultiranje i komunikacija sa građanima gdje su upravo građani odlučili o tome koji naziv žele vidjeti na tabeli kraj loga zračne luke

102

Jučer je dožupan PGŽ te predsjednik ŽO HNS PGŽ Marko Boras Mandić, ministru Hajdaš Dončiću te direktoru Zračne luke Rijeka Tomislavu Palaliću, službeno uručio inicijativu za nazivom riječke zračne luke, inicijativu pokrenutu od strane HNS-a Primorsko-goranske županije, Liste za Rijeku te Akcije mladih. Ove političke stranke u Primorsko – goranskoj županiji inicirale su akciju o davanju imena Zračnoj luci Rijeka uz direktnu komunikaciju s građanima s ciljem turističkog, kulturnog, povijesnog, sociopolitičkog brendiranja Rijeke i regije te isticanja važnosti prometne infrastrukture.

Sa inicijativom je započeto u mjesecu svibnju 2015. godine kada je pokrenuta anketa putem Facebooka i nekoliko internetskih portala, u kojoj je glasovalo 3500 građana, dok je inicijativu vidjelo gotovo 40.000 građana preko društvenih mreža. Imena koja su bila ponuđena su Fiorello La Guardia, Fran Krsto Frankopan, Roberto Bartini, Andrija Ljudevit Adamić te je bio moguć i slobodan unos drugih prijedloga.

Najviše glasova dobilo je ime legendarnog njujorškog gradonačelnika Fiorelle la Guardia koji je ostavio značajan utisak na Rijeku, Riječane te područje ove regije stoga nije veliko iznenađenje da su građani osjetili potrebu Zračnoj luci Rijeka dati ime ovog velikana povijesti koji je svojim djelovanjem i angažmanom obilježio povijest ovoga grada.