Povodom 10. obljetnice Fakulteta zdravstvenih studija otkrivena spomen ploča prvom dekanu prof. dr. Alanu Šustiću

102
10. obljetnica Fakulteta zdravstvenih studija

Povodom obilježavanja deset godina od osnutka na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci održana je Svečana sjednica Fakultetskog vijeća te otkrivena spomen ploča prof. dr. Alanu Šustiću, osnivaču i prvom dekanu Fakulteta.

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci jedini je fakultet u Republici Hrvatskoj isključivo i u potpunosti usmjeren prema preddiplomskom i diplomskom (sveučilišnom) obrazovanju neliječničkih kadrova u zdravstvu – medicinskih sestara/tehničara, fizioterapeuta, primalja, radioloških tehničara i kliničkih nutricionista.

10. obljetnica Fakulteta zdravstvenih studija

Fakultet zdravstvenih studija, u tradiciji koju baštini od Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, od kojega je i nastao, paralelno obavlja i razvija obrazovnu i znanstvenoistraživačku djelatnost te valja istaknuti kako studenti tijekom studija stječu integrirano predmetno znanje i vještine, mogućnost samostalne i kritičke procjene znanja, rješavanja specifičnih pitanja, bavljenja istraživačkim radom, te, naposljetku, poznavanje važnijih etičkih pitanja.

Dekanica Fakulteta prof.dr.sc. Daniela Malnar podsjetila je na uspjehe i postignuća tijekom deset godina rada fakulteta, ali se prisjetila i idejnog osnivača, pokretača i prvog dekana prof. dr. Alana Šustića za kojeg je rekla da vjeruje kako će njegova postignuća, vizija i upornost koju je pokazivao u svom radu biti motivacija mladim generacijama. „Šustić je bio vizionar, točno je znao što želi, kojim putem treba krenuti i po tome ćemo ga pamtiti. Puno je dao i ovom gradu i Sveučilištu, Medicinskom fakultetu i ovom fakultetu. Možemo mu zahvaliti i na tome što smo danas vodeća ustanova za obrazovanje ne liječničkog zdravstvenog kadra i najmanje što možemo napraviti njemu u spomen je da nastavimo biti uspješni u onome što radimo“, rekla je dekanica Malnar.

Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je čestitao na prvih deset godina rada Fakulteta zdravstvenih studija poželjevši studentima da im fakultetsko obrazovanje bude pozitivan i dinamičan izazov, poziv koji su odabrali, a profesorima da i u budućnosti imaju motivaciju za nova znanstvena i stručna postignuća u obrazovanju novih budućih naraštaja.

Ovom prilikom želio bih zahvaliti svima koji su pridonijeli uspješnom razvoju ovoga Fakulteta, profesorima i suradnicima koji su od samih početaka ove vrste obrazovanja svoje znanje i struku stavili na raspolaganje današnjim mladim naraštajima. Zahvaljujući svima vama, ovaj Fakultet je izrastao u visokoškolsku i znanstvenu ustanovu zavidnog ugleda. Dokaz tome su i brojni studenti koji su odlučili studirati upravo u našem gradu, na ovom Fakultetu, na progresivnom, modernom i iznimno uspješnom Sveučilištu. Ponosan sam što imamo ustanovu koja obrazuje kvalitetne mlade kadrove koji će završetkom studija, stvarati bolje, stručnije i naprednije zdravstvo, na dobrobit svih građana našega grada i države, možda baš u novoj bolnici za ženu i dijete, ili pak kao profesori, stručni kadrovi, koji će znanje prenositi budućim generacijama, upravo ovdje“, istaknuo je Filipović i prisjetio se prvog dekana Fakulteta prof. dr. Alana Šustića. „Krasili su ga entuzijazam, želja i ambicija koju je uz pomoć mnogih koji su i danas ovdje uspio provesti u djelu te je zahvaljujuću njemu i osnovan ovaj Fakultet. Upravo iz tog razloga iznimno mi je drago što ste njemu u čast, postavili ploču, kao spomen na njegova postignuća i viziju“, završio je Filipović.

Obilježavanje Dana Fakulteta zdravstvenih studija nastavlja se i u idućim danima, a kakav je program pripremljen moguće je pogledati na web stranici Fakulteta.

Komentari