Povijesna riječka trobojnica izvješena na balkonu zgrade Grada Rijeke

107
Na zgradi Grada Rijeke izvješena riječka trobojnica

Na balkonu zgrade Grada Rijeke danas je izvješena zastava, riječka trobojnica, i to u povodu godišnjice formiranja grba kojeg Grad Rijeka i danas koristi. Također, u suradnji s Lučkom upravom Rijeka dizalice na Molo longu osvijetljene su bordo bojom, bojom koja je na riječkom grbu. 

Na današnji dan, prije 359 godina, Rijeka je dobila sadašnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave. Zastava je postavljena na inicijativu Udruge Slobodna Država Rijeka, Lokalpatriota Rijeka, Liste za Rijeku, Unije Kvarnera, Međunarodnog instituta za Fijumanologiju, Zajednice Talijana Rijeka te Demokratske zajednice Mađara Hrvatske-Rijeka.

Gradsko vijeće Grada Rijeke još je 1998. godine usvojilo Odluku o grbu i zastavi kojom je utvrđeno da je gradska zastava trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zagasito zlatnožute boje i ultramarina s grbom u sredini.

No, tada je nadležno Povjerenstvo za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave pri Ministarstvu uprave dalo negativno mišljenje na ovu zastavu s obrazloženjem u kojem među ostalim stoji da zastava nije u skladu s Pravilnikom prema kojem “grad za izradu zastave, u pravilu, koristi jednu boju”. Također, u obrazloženju stoji i da “crveno-žuto-plavu boju, premda je u prošlosti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji”.

Gradsko vijeće Grada Rijeke 2016. godine ponovno je donijelo odluku temeljem koje je od Ministarstva uprave opet zatraženo odobrenje za korištenje riječke trobojnice kao službene zastave Grada Rijeke. Odgovor Ministarstva još uvijek nije stigao, poručili su iz Grada Rijeke.

Komentari