Potvrđeno. Životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota sada i službeno mogu postati udomitelji, kao i svi istospolni parovi u Hrvatskoj!

113

Životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota napokon i službeno mogu udomiti dijete.  Nakon već nekoliko godina borbe sa sustavom postat će udomitelji. Visoki upravni sud u Zagrebu potvrdio je prošli tjedan presudu nižeg Upravnog suda u slučaju Kožić/Šegota protiv Republike Hrvatske i odbacio zahtjev za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.

Upravni sud je u prosincu 2019. poništio rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske koje je Kožiću i Šegoti onemogućilo pristup procjeni za udomitelje te zaključio:

“Smislenim tumačenjem citiranih zakonskih odredbi u njihovoj međusobnoj povezanosti udomiteljsku obitelj prema mišljenju suda mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner. Naime, zakonodavac prilikom propisivanja uvjeta koje mora ispunjavati udomitelj i udomiteljska obitelj nije propisao određenu spolnu orijentaciju, pa nije logično da bi se samcu koji ima istu spolnu orijentaciju kao i tužitelji izdala dozvola za obavljanje udomiteljstva, ukoliko ispunjava zakonske uvjete za to”.

Ministarstvo se ove godine žalilo na presudu Upravnog suda vezano za naknadu troška upravnog spora. Visoki upravni sud ovih je dana donio odluku da većinu troška suđenja snosi ministarstvo, te je potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu. Ustavni sud je i u veljači ove godine donio povijesnu odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna državna tijela dužni svima, pa tako i životnim partnerima, pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja.

Presudu za crol.hr komentirao je Daniel Martinović iz udruge Dugine obitelji:

“Veseli nas da je još jedno sudsko tijelo, ovaj put Visoki upravni sud u Zagrebu, potvrdilo ono o čemu pričamo i za što se borimo već godinama. Pristup procjeni za udomitelje treba biti jednak za sve, bez obzira na spolnu orijentaciju i bračni status. Ovom novom presudom ravnopravnost je dodatno utkana u naš pravni sustav. Dugine obitelji očekuju od buduće vlade da čim prije u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navede i životne partnere”.

dugina obitelj

Komentari