Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj!

79

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, doznaje HRT iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Bolest je kod muškarca potvrđena PCR testom, a pacijent je zaražen tijekom boravka u Italiji i Španjolskoj. Boluje od blažeg oblika majmunskih boginja i trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji, piše HRT.

Koji su simptomi zaraze?

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić opisala je kako izgledaju simptomi: “To je virusna bolest, radi se o DNK virusima, sjedište je na neki način u Africi. Prva pojava bila je 70-ih godina. Zovu se majmunske boginje, međutim, smatra se da majmuni kao i ljudi nisu glavni rezervoari već da su slučajni domaćini. Najčešće se tu radi o malim, sitnim glodavcima, uključujući miševe, štakore i vjeverice te brojne primate. To je uobičajeno za brojne bolesti, ali već trećeg ili četvrtog dana se pojavi osip, prvo na mjestu inicijalnog ulaza, a onda se dalje širi od lica, ekstremiteta, trupa, a na kraju po dlanovima i tabanima. Sami simptomi sliče velikim boginjama, na sreću, velikih boginja u cirkulaciji nema. Ta je bolest cijepljenjem u potpunosti iskorijenjena. Kod majmunskih boginja također imamo jako otečene limfne čvorove.

Možemo reći da sada u ovoj pojavi nekakve epidemije u Europi, to su uglavnom muškarci koji su imali odnose s muškarcima. Dalje se bolest može širiti na ostale skupine. Osobito su osjetljivi imunokompromitirani ljudi, trudnice i mala djeca. Oni su pod najvećom opasnošću. Ova bolest je puno lakša nego velike boginje. Smrtnost je negdje do 10 ili 11 posto. Opet više u osjetljivim populacijama.”

L.B.

Komentari