Potresno iskustvo Riječanke: “NISAM TRAŽILA da postanem žrtvom. Odlučila sam biti borac koji više ne šuti”

335

Nakon što su diljem regije žene i muškarci na Facebook stranici “Nisam tražila” počeli dijeliti svoja iskustva u kojima su bili zlostavljani, jedna takva mučna priča dolazi i iz Rijeke. Prenosimo je u cijelosti:

“Molim vas anonimno… Molim vas anonimno iz straha da mi ni sada kao niti tada nitko neće vjerovati i da ću možda i ovaj put biti ismijavana jer uvijek se odnekud pojavi ” pametnjaković ” sa komentarima tipa ” sama je to tražila ” .

Ja NISAM TRAŽILA da budem žrtva zlostavljanja i uznemiravanja.
Ja sam preživjela pakao zlostavljanja. Ako ” preživjela ” uopće može biti adekvatan izraz jer čitajući ovdje pretužne ispovijesti brojnih žena vratile su mi se sve one ružne uspomene na sve proživljeno premda sam u međuvremenu stekla akademsko obrazovanje i posložila si životne prioritete.
Vrijeme možda “liječi” ali ne može izliječiti sve traume koje su zbog srama ili neznanja ostale duboko potisnute. Ona pošalica “tko se tuče – taj se voli” nimalo nije smiješna jer uznemiravanje i zlostavljanje nisu izraz ljubavi i “muškosti”!
Moje loše iskustvo seže u vrijeme dok sam bila 20-godišnja studentica.
Tada sam mislila da se takvo nešto dešava samo meni jer moje prijateljice i kolegice nisu imale takvih problema.
U trenutku kada sam prvi put kročila u tu stomatološku ordinaciju nisam slutila da ću ikada doživjeti neugodnosti jer tražila sam liječničku pomoć, ali uznemiravanje koje će kasnije uslijediti NISAM TRAŽILA!
Ja sam tada bila 20-godišnja studentica, on ljubazan stomatolog u ranim 40-ima . U početku ništa nije slutilo na zlo. Kako su mjeseci prolazili taj stomatolog je postajao sve manje ljubazan. Često je u ordinaciji koristio mizogine izraze o ženama. Njegova asistentica je samo šutjela, a ja nisam mogla vjerovati da se jedan akademski građanin uopće tako verbalno izražava. U jednom trenutku dok je njegova asistentica u ordinaciji bila prisutna pitao me šta studiram da bi mi sa podsmjehom kazao “očito nisi dovoljno pametna kada to studiraš.” Sestra u ordinaciji također se počela smijati. Studirala sam psihologiju. Nakon toga je samosvjesno kazao kako je on na to radno mjesto došao jer ima veze u političkim krugovima, očito s namjerom da me zaplaši i stavi mi do znanja da je on time nedodirljiv i “zaštićen”.
U trenutku kada sam ga pitala za cijenu zubnih krunica jer mi je nedostajala gornja četvorka lijevo on mi je samo svisoka odgovorio “ti si siromašna studentica i nisam baš siguran da si ti to možeš priuštiti”. Ostala sam zatečena njegovim odgovorom, ali tome nisam pridavala važnost jer sam takav komentar smatrala nebitnim.
Da se nešto čudno dešava primijetila sam tek dok sam sjedeći na zubarskoj stolici od njega dobila dvosmisleni komentar. Kazao mi je “znam da bi ti voljela da si na pola sata na nekom drugom mjestu” i pomilovao me po ruci. Nakon toga mi je svaki put upućivao neugodne dvosmislene komentare na račun parfema ili odjeće koje sam tog dana imala na sebi. Ničim izazvan taj “uglađeni gospodin” upućivao mi je te mizogine komentare i to je činio samo dok je još netko bio u ordinaciji ili čekaonici. Mislila sam da je krivnja u meni iako sam od drugih pacijenata čula da je znao biti grub i bahat. Uvijek sam lijepo izgledala, ali nikada napadno.
Kap je prelila čašu u trenutku dok sam sjedila u čekaonici. Čula sam tog stomatologa kako razgovara sa asistenticom. Pitao je  “sestro, koliko danas imamo pacijenata i da li su sve žene?”. Sestra mu je kazala da sam ja u čekaonici a taj stomatolog je vičući tako da ga ja čujem kazao “Šta hoće ta odvratna smrdljiva svinja!???!”. Na rubu suza izjurila sam iz te stomatološke ordinacije i nikada se više tamo nisam vraćala.
Nakon dva mjeseca spomenuti stomatolog susreo me na gradskom trgu i ničim izazvan počeo mi vikati “svinjo , svinjo, svinjoooo”. Bila sam šokirana njegovim postupkom i iznenađena sažalnim pogledima ljudi koji su se u tom trenutku tamo zatekli a nisu mi pomogli.
Kao sto mi nisu pritekli u pomoć dok sam na ulici pretrpjela fizičko nasilje od strane bliske osobe. Tu blisku osobu sam prijavila nadležnim službama i podignula sam privatnu tužbu jer nasilje više nisam mogla i nisam željela trpjeti jer upropaštavalo mi je život i od proživljenog stresa sam se fizički razboljela.
Možda sam ranije spomenutog stomatologa također tada trebala prijaviti za mizogino ponašanje i verbalno zlostavljanje? Ali kako i komu prijaviti takvo ponašanje? Tog liječnika sam imenom i prezimenom prijavila za njegovo seksističko ponašanje na jedan portal gdje se liječnike može pohvaliti ili kritizirati. Pod lažnim profilom javio mi se taj stomatolog koji me verbalno zlostavljao u ordinaciji uputivši mi vulgarne uvredljive komentare i time je ponovo povrijedio moje dostojanstvo. Nitko od admina tada nije želio čuti moj vapaj za pomoć već su naprotiv meni uputili kritiku da zašutim i time su podržali dotičnog stomatologa. Nadam se da niti jedna djevojka / žena nije imala niti će imati slično iskustvo sa tim doktorom jer nikomu ne želim da doživi takvo poniženje. NISAM TRAŽILA da postanem žrtvom. ODLUČILA SAM BITI BORAC KOJI VIŠE NE ŠUTI”
Snimka zaslona 2021-01-22 125757
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari