Potpišite peticiju za ženska prava i parkove!

39

U povodu namjere Grada Zagreba da imenuje park ispred Bookse u Martićevoj ulici imenom književnika, udruga Kulturtreger pokrenula je peticiju “Park književnicama!” jer je krajnje vrijeme da Grad ispravi diskriminaciju i nepravdu prema zaslužnim i znamenitim ženama koje su ostavile traga na književni i kulturni život Zagreba.

Samo 1,8% javnih površina u Zagrebu nosi imena žena (pokazalo znanstveno istraživanje Katje Vretenar i Zlatana Krajine), što potpuno pogrešno odražava doprinos brojnih naših sugrađanki povijesti i kulturi ovoga grada.

Kao mjesto književnosti koje djeluje u spomenutom parku i okuplja veliki broj naših sugrađanki i sugrađana, pozivamo sve da podrže inicijativu “Park književnicama!” i svojim glasom pozovu Grad da reagira na potrebu za uvažavanjem zaslužnih žena iz povijesti Zagreba. Vjerujemo da je u ovom trenutku kad se odlučuje o imenovanju parka pravedno i potrebno imenovati ga po jednoj književnici.


U “Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba” uvrštena su i imena triju književnica: Mara Čop Marlet (etnografkinja i književnica), Katarina Dujšin Ribar (slikarica i pjesnikinja) te Božena Begović (glumica, književnica i prva spikerica Radio Zagreba). Svaka od njih je svojim radom zadužila gradsku kulturu i zaslužila da park u Martićevoj nosi njeno ime.

Navedeni prijedlog poslat ćemo Gradskim tijelima, a u međuvremenu, svi koji se slažu s ovim prijedlogom mogu ga podržati ovdje: https://secure.avaaz.org/en/petition/Predsjednik_Gradske_skupstine_Grada_Zagreba_Dr_Sc_Andrija_Mikulic_Park_knjizevnicama/

Komentari