Prvim danom tjedna krenuo je 10. Tjedan psihologije koje se obilježava u cijeloj Hrvatskoj, a u sklopu kojeg se održava sada već tradicionalna 6. Rijeka psihologije u organizaciji Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i njihovih partnera.

U prepunom atriju HKD na Sušaku na svečanom otvorenju u uvodnoj riječi je Ines Jakovčić, predsjednica organizacionog odbora, istaknula kako Rijeka postaje sve poznatija po ovom događanju, za koje slobodno možemo reći da punih sedam dana vlada Rijekom i okolicom. Uz brojna događanja, zapravo njih 74 na 47 mjesta diljem Rijeke i okolice, svih dana odvijat će se i humanitarna akcija putem prodaje promotivnih predmeta na štandovima na Korzu, pored Pošte i u ZTC-u. Sav prihod od prodaje namijenjen je opremanju kabineta za učenike s poteškoćama u razvoju Srednje ekonomske škole Mijo Mirković u Rijeci.

rijeka psihologije

Rijeka psihologije namijenjena je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim građanina različite životne dobi, od onih najmlađih do najstarijih, koji kroz brojne radionice, predavanja i tribine mogu uz pomoć popularne psihologije unaprijediti kvalitetu života.

Upravo stoga, prema riječima profesora Dražena Domijana, pročelnika Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, tijekom 10. Tjedna psihologije i 6. Rijeke psihologije, koji se održava u sklopu Tjedna, svi zainteresirani moći će pronaći nešto za sebe čime će upotpuniti svoje spoznaje i steći dodatna korisna znanja i vještine. Istaknuo je kako je Rijeka psiholgije započela radno, u 3. Maju, konferencijom Psihlogija za gospodarstvenike, nastavila se radionicom Zaplovimo morem osjećaja, koja je bila namijenjena četvrtim razredima osnovne škole, a sve će se dinamično nastaviti odvijati kroz više od sedamdeset različitih aktivnosti iz područja psihologije, zaključio je profesor Domijan.

Ines Srdoč Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci poželjela je dobrodošlicu Rijeci psihologije te pohvalila entuzijazam, kreativnost i stručnost, uz veliki volonterski angažman, koji svi uključeni iskazuju. Ne treba preskočiti ni one koje su materijalno pomogli organizaciju ove značajne manifestacije, za koju je odaziv sve veći i veći, a publike nikada ne nedostaje, zaključila je dekanica Srdoč Konestra.

Snježana Prijić Samardžija, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci, pozdravila je prisutne ispred Sveučilišta i u ime rektora Lučina, istaknuvši da značajne brojke i izuzetna kvaliteta  još jedne Rijeke psihologije zaslužuje poštovanje  i čestitke za koncept i organizaciju. Predstavlja i promociju struke i primijenjenu psihologiju te nas pokazuje nas kao Sveučilište i društvo koje vodi računa o svojim građanima. Drugim riječima nema lakog  puta da bismo postigli spokoj i zadovoljstvo i nema drugog puta doli učenja i rada na sebi, zaključila je prorektorica Samardžija.   

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je uz Rijeku u ovu značajnu manifestaciju uključena i njena okolica kroz riječki prsten koji odlično funkcionira na županijskom nivou te to smatra kvalitetom i dometom ove manifestacije. Emocije pokreću svijet, a u današnje vrijeme kada se one iskazuju emoticonima, dobro je to pokazati razgovorom, radionicom, druženjem.

Humanitarni apsket, koji je ove godine usmjeren na opremanje kabineta za učenike s poteškoćama u razvoju Ekonomske škole Mijo Mirković, zaslužuje riječi podrške, a meni je posebno drag, jer je na početku mog rada, kada sam bio pročelnik, predstavljao jednu od mojih prvih aktivnosti. Rijeka psihologije namijenjena je svima, ali je ujedno i potvrda studentima psihologije da su dobro odabrali svoj životni poziv, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Glavni pokrovitelj Rijeke psihologije je Primorsko goranska županije, a u ime župana i u ime Odjela za odgoj i obrazovanje obratila se njegova dožupanica Edita Stilin istaknuvši da je veliki korak napravljen širenjem Rijeke psihologije diljem županije, pa se tako brojna događanja odvijaju od Malog Lošinja do Gorskog kotara, Crikvenice, Cresa i Novog Vinodolskog, Matulja, Kastva, Lovrana, uglavnom na 47 različitih mjesta s 74 različita događanja iz područja psihologije, što predstavlja pravo bogatstvo za zajednicu.

Ali da ne bi sve bilo samo svečano i protokolarno, psiholozi su, aktivni i kreativni kao uvijek, večer nastavili zanimljivim i stručno-popularnim predavanjem Asmira Gračanina, s Odjela za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, pod nazivom Svrha emocionalnih suza. Ako Rijeka psihologije i zaslužuje poneku suzu, onda je to u svakom slučaju suza radosnica.

Foto: Emilija Sekulić/ Moja Rijeka