Poruka sa znanstvenog skupa na Krku: “Potrebne su nam odlučne mjere zaštite Jadrana”

85

Od 9. do 11. rujna na otoku Krku održan je stručni skup Mediteranski akcijski dan 2021. na temu „Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora“ u organizaciji Sveučilišta u Zadru i udruge Eko Kvarner na kojem je sudjelovalo 20-ak znanstvenika iz Hrvatske.

Udruga Eko Kvarner ističe kako unatoč višestoljetnim istraživanjima, još uvijek u dovoljnoj mjeri ne razumijemo funkcioniranje Jadrana i njegovih ugroženih staništa. Naime, ukoliko se uskoro ne osmisle i realiziraju mjere za zaštitu Jadrana, doći će do njegovog nepovratnog mijenjanja, a izgubit će i gospodarski potencijal. “Jadran je sve više ugrožen, ponajprije od klimatskih promjena i sve brojnijih invazivnih vrsta koje se nekontrolirano šire, s jako uočljivim štetama u ribarstvu i turizmu (rebraši), na što još uvijek nemamo ni učinkovite odgovore, niti akcijske planove za sprečavanje ili barem umanjenje štete”, istaklo se na znanstveno-stručnom skupu.

Jadran je ugrožen jer se nekontrolirano nasipava obalna crta neodgovarajućim materijalima među kojima se nalazi i građevinski otpad. No, kao što je to viđeno na primjeru pomora plemenitih periski, postoji velika motivacija građana da se uključe u zaštitu Jadrana. S druge strane, vidimo i nesposobnost državnih struktura da na vrijeme reagiraju na probleme, zaključak je skupa, a prenosi Jutarnji list.

L.B.

Komentari