Teška borba za život započela je nakon što je Danijelu Romiću iz Crikvenice prije četiri godine dijagnosticiran zloćudni tumor želuca. Jedini lijek koji mu može pomoći košta 3 tisuće eura mjesečno, a on si to ne može priuštiti.

Na prvoj operaciji u Rijeci odstranjena mu je trećina želuca, dio jednjaka i tankog crijeva, s nadom u potpuni oporavak, jer je tumor bio lokaliziran. No, tumor je nakon operacije metastazirao u limfne čvorove. Terapija Imatinibom, koja je uslijedila, nažalost nije pomogla jer tumor ne reagira na terapiju.

DNK analizom u Beču otkriveno je da tumor spada u podvrstu „wild type“, što znači da u većini slučajeva ne reagira na terapiju.

Nakon toga, početkom 2016., Danijel je u Zagrebu drugi puta operiran. Odstranjeno je devet zaraženih limfnih čvorova, a jedan je ostao zbog specifičnog smještaja, (iza kardije želuca). Uslijedila je terapija tabletama Sutent koje su druga linija obrane kod navedenog tumora. No, nakon uzimanja samo jedne doze došlo je do alergijske reakcije na lijek.
Na preporuku onkologa preostalo je samo čekati kontrole i nadati se da se tumor neće brzo širiti.

S obzirom na to da je liječenje s lijekom Regorafenib odbijeno, te operativni zahvat nije moguć zbog previše metastaza i mogućih komplikacija, jedino rješenje leži u lijeku Sorafenib (Nexavar) na koji bi tumor najbolje reagirao.

„KBC Rijeka i Rebro su odbili financirati lijekove iz svog proračuna jer je lijek nedovoljno istražen lijek na tu bolest. Naime, to je tako rijetka situacija jer vjerojatno jedini ja u Hrvatskoj imam taj podtip,” – rekao je Romić za RiPrsten.

„Kome se još mogu ili moram obratiti da bi si eventualno produljio život i omogućio mojim blizancima da uživaju još neko vrijeme uz svojeg tatu? Dali sve u ovoj državi mora ići težim putem? Raspitao sam se i u Austriji, lijek je moguće dobiti uz recept ali za cijenu od oko 3000 eura mjesečno. Nažalost je tih novaca nemam. Molim vas pomozite mi da pokušam produžiti ugodno djetinjstvo svojoj djeci zbog kojih sve ovo i radim. Ako netko ima viška lijeka Sorafenib (Nexavar), koji je ostao od liječenja molim vas javite” poručio je Danijel, prenosi RiPrsten.

Svi koji mogu pomoći Danijelu Romiću na bilo koji način, molimo da se javite na: danijel.romic@gmail.com

Izvor: Ri Prsten