Policija upozorava: Za novogodišnje veselje ne treba nam oružje ni pirotehnika

112
petarde

U posljednja dva tjedna evidentirane su predaje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koje su građani s područja Rijeke, Viškova, otoka Raba i Gorskog Kotara dragovoljno predali policiji. Riječ je o tri pištolja, sedam metaka, četiri okvira za automatsku pušku, šest ručnih bombi i 866 komada streljiva. Spomenuta sredstva preuzeli su djelatnici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka te će biti zbrinuti prema pravilima struke.

Zahvaljujemo savjesnim građanima te podsjećamo da je akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena dragovoljna predaja oružja i drugih minsko-eksplozivnih sredstava bez vremenskog ograničenja.

Osim spomenute akcije, 11. prosinca započela je akcija ”Mir i dobro” koja završava 7. siječnja 2024., a između ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Inače, pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

Neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim i drugim eksplozivnim sredstvima može izazvati teške ozljede. Česte su ozljede šaka, prstiju, lica i očiju. Uzrokuju i požare (na balkonima, podrumima i drugim mjestima), a posebno je opasna njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (škole i školska dvorišta, dječja igrališta, vjerski objekti, autobusne postaje…).

Pozivamo građane, osobito mlađe osobe da se suzdrže od kupovine i uporabe pirotehničkih sredstava, jer im za veselje i dobro raspoloženje ne trebaju takva sredstva, a još manje bilo kakvo oružje.

S ciljem sprječavanja izazivanja eksplozija i ozljeđivanja, građanima savjetujemo:

  • suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  • ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Pozivamo građane da se tijekom stare godine i novogodišnje noći suzdrže od korištenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava.

Svima želimo zdravu, sretnu i uspješnu 2024. godinu!

Komentari