Policija otkrila detalje o napadu na Markovom trgu: Ima elemenata koji ukazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet

31

U 16 sati održana je konferencija za medije predstavnika policije i nadležnog državnog odvjetništva o događaju koji je zaprepastio Hrvatsku. Naime, riječ je o napadu 22-godišnjaka na policajca ispred Markovog trga. Na konferenciji su sudjelovali glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik Jurica Ilić. Na samom početku konferencije prikazana je snimka s Markovog trga na kojoj se vidi dolazak napadača te njegov bijeg.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Milina je kazao: “S obzirom na ovaj tragičan događaj i veliki interes javnosti i raznih špekulacija, evo prezentirali smo jedan dio činjeničnog stanja da se vidi što se zapravo dogodilo. Ovo je bio pokušaj tri teška ubojstva policijskih službenika. Više timova krim policije, ali i cjelokupni policijski sastav je uključen u prikupljanje obavijesti povezanih s mladićem koji je počinio ovaj čin. Također, želim iskazati sućut obitelji stradalog mladića, jer sve ukazuje na to koliko pitanje radikalizacije može utjecati na ponašanje i dovesti do teških posljedica. Možemo također potvrditi da tu ima elemenata na počinjenja terorističkog kaznenog djela. Mi nastavljamo dalje s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti ovog događaja. I danas smo priveli jednu osobu na području Sisačko-moslavačke PU koju možemo dovesti u vezu s događajima na Markovom trgu. Ta osoba je u pritvoru i trenutno će je ispitati općinski državni odvjetnik u Sisku.

Moram ukazati da je nakon događaja, dakle od 12. do 16. listopada policija u svom redovnom radu imala čak 83 slučaja dragovoljnog predaja oružja. Svjesni smo tog problema. Ukupno smo pronašli 12 automatskih pušaka, 4 poluatomatoske, 16 pištolja, 53 ručne bombe, kilogram eksploziva…

Sa svim načelnicima PU sam održao video konferenciju gdje sam ukazao na problem s različitim oblicima ugrožavajućeg ponašanja. Zatražio sam da policija poduzme sve preventivne mjere da bi ta ponašanja prevenirali u cilju zaštite građana RH, a i najviše državne dužnosnike. Nama je prvenstveni cilj sigurnost RH, svih njenih građana, turista…. Hrvatska je sigurna turistička zemlja. Hrvatska policija će učiniti sve kako bi razina sigurnosti ostala na najvišoj razini.“

Potom je riječ preuzeo Ilić, koji je kazao: “Bilo je puno špekulacija o samom osiguranja. Nakon Sinčićevog performansa, mi smo podigli razinu osiguranja. Pohvalio bi reakciju policijskog službenika, jer se na ovoj snimci vidi da je više policajaca bilo u opasnoti. Bio je to niz ugrožavajućih situacija. Napadač je ispucao veliku količinu streljiva i nakon što je vidio reakciju policajaca, vratio se i zamijenio šaržer i ponovno pucao. Točno se vidi da je nakon reakcije službenika odustao od napada.

Policija je dosta detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, ali moramo još niz informacija provjeriti i pregledati. Ne mogu vam potvrditi točno kako je on došao, ali on je pušku uperio prema policijskom službeniku bez oklijevanja. Oružje nije bilo vidljivo niti jednom građaninu do posljednje sekunde. Bila je nevidljiva. Ne možemo pričati sada o motivu. Policajac koji je bio na osiguranju bio je na ulazu u Vladu i radio je svoj posao, on je stalno bio tamo, nije se naknadno pojavio. Modalitet počinjenja ovog kaznenog dijela ima obilježje terorističnog napada. Nije službeno kvalificirano kao terorizam, još nam nedostaje da otkrijemo namjere i motiv počinitelja.

Za sada ne mogu potpuno potvrditi da je htio ući u zgradu Vlade, ali ne mogu ni isključiti. Činjenica da je napad odbijen, a za ovo prvo postoje indicije… Mogu potvrditi da je nakon napada bilo više događaja povezano s počinjenjem kaznenog dijela na Markovom trgu. Da, mogu potvrditi da je određeno pismo prijetećeg sadržaja prijavljeno PU Zagrebačkoj, ali ne mogu vam reći o čemu se to radi.”

Jedno od novinarskih pitanja glasilo je zašto je policija javno objavila snimku. Odgovor je dao Milina: “Zbog toga što se različite interpretacije pojavljuju. To je događaj koji ima ogroman interes medija i javnosti, pojavljuju se i iskrivljene informacije u medijima o tome što se dogodilo. Većina osoba je mislila da je napadnut samo jedan policijski službenik. Iz snimke se vidi da to nije izdvojeni napad na policijskog službenika.”

Komentari