Policija: Navijači Hajduka ubacili su baklju u policijsko vozilo puno policajaca. Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca

71

U 14 sati započela je press konferencija PU zagrebačke na kojoj su govorili zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić. Tema press konferencije je sinoćnji sukob između Torcide i policajaca koji se dogodio oko 21:30 sati na odmorištu Desinec na autocesti A1.

Na početku je rečeno: “Policija je reagirala na narušavanje javnog reda i mira. Iz medija uočavamo da se kao potencijalni razlog za napad krije nemogućnost ulaska navijača s transparentom. Želimo reći da je organizator Hajduku i navijačima prije četiri dana poslao uvjete. A to je da dva sata prije utakmice treba donijeti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili, željeli su pred samu utakmicu ući s transparentima. Nakon toga svi navijači su ostali vani. Bili su mirni. U jednom trenutku nakon početka utakmice sami su rekli da bi krenuli put Splita. U koloni je bilo 260 vozila.

Cijela trasa do Splita je bila osigurana s policijskim snagama. Ništa nije davalo povoda na ovako nešto. Kad je kolona došla do Desinca, oni staju, sve blokiraju na autocesti i naglo su istrčali i napali policiju. Kolege su bile brojčano nadjačane, desterostruko. Bilo je 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli… Policajci su izdali upozorenje da se prestane, to nije dalo rezultata, upotrijebili su sredstva prisile, tjelesnu snagu, ali ni to nije dalo rezultata. Onda su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja. U napade je uključen velik broj navijača. Policija intenzivno radi u obradi. Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača.

Nadodaje se: “Kod Desinca kolona se namjerno zaustavlja, blokiraju sve tri trake. Nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke. Upaljene su ih bacali na policajce na Desnicu. Bacali su rakete u pravcu njih i koristili su sva pogodna sredstva za nanošenje ozlijeda. Uništavali su i trgali znakove, njima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvršili napad na tih 15 policajaca. Policajci s kraja kolone morali su se pješice probijati da bi kolegama pružili pomoć. Policajci su bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje kako bi dozvali pomoć i zastrašili napadače. Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan puca četiri hica, drugi osam hitaca. Treći ispaljuje osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do ozlijede dvojice navijača. Jedan je ozlijeđen u potkoljenicu, jedan u visini rebara.

Nakon toga su se probili i pružili kolegama koji su već bili okruženi i zabarikadirani u policijsko vozilo. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca. Taj broj će varirati, očekujemo da se još ljudi javi liječnicima. Zasad je privedeno 43 navijača iz Desnica,” poručeno je na press konferenciji, a prenosi Index.

L.B.

 

Komentari