Policajci i pročelnica uhićeni zbog prikivanja da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju skrivio nesreću

136
policija

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad četvero hrvatskih državljana (35, 45, 53 i 55 godina) zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Riječ je o trojici policijskih službenika te zaposlenici jedne od jedinica lokalne uprave i samouprave s područja Gorskog kotara

Policijski službenici osnovano se sumnjiče da su namjerno prikrili podatak da je dužnosnik  jedinice lokalne uprave i samouprave skrivio prometnu nesreću 19. rujna 2019. godine, upravljajući službenim vozilom pod utjecajem alkohola. Time su dužnosniku omogućili izbjegavanje prekršajne odgovornosti, a za navedeno su sankcionirali spomenutu zaposlenicu, iako nije sudjelovala u prometnoj nesreći. Isto tako, sumnjiče se i da su u službenu dokumentaciju unijeli neistinite podatke o ovoj prometnoj nesreći.

U sklopu kriminalističkog istraživanja provedene su pretrage doma i drugih prostorija kojima se osumnjičenici koriste te su pri tome oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Trojica policijskih službenika sumnjiče se za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, dok se zaposlenica sumnjiči za pomaganje u počinjenju kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičeni su po završetku kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku.

Oglasio se i USKOK

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU primorsko – goranske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1968., 1988., 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da su 19. rujna 2019. u Vrbovskom, nakon što je gradonačelnik Grada Vrbovsko uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika, I. okr. u svojstvu zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko, a II. i III. okr. u svojstvu policijskih službenika autoophodnje, prilikom policijskog postupanja na koje su upućeni na temelju dojave građanina, postupali s ciljem sprječavanja točnog utvrđivanja svih okolnosti nastanka prometne nesreće, a kako bi osigurali da gradonačelnik izbjegne prekršajnu odgovornost. Naime, nakon što su II. i III. okr. na mjestu događaja utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom grada i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja, isto nisu osigurali već su dozvolili da radni stroj komunalnog trgovačkog društva kojeg su na mjesto događaja pozvali građani, izvuče službeno vozilo na cestu, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja. Nadalje, nisu pribavili podatke o osobama koje imaju saznanja o događaju, niti su obavili očevid prometne nesreće, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave kao i da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Osim toga su II. i III. okr. u dogovoru s IV. okr. pročelnicom Grada Vrbovsko, koja je na mjesto događaja došla po pozivu građana kako bi donijela rezervni ključ službenog vozila, za prometnu nesreću prekršajno kaznili nju i to upozorenjem, iako su svi bili svjesni da ona nije skrivila prometnu nesreću. Kako bi stvorili privid da je upravo IV. okr. upravljala vozilom, I. okr. je od šefa smjene Policijske postaje Vrbovsko zatražio da za IV. okr. u Informacijskom sustavu MUP-a izvrši provjere. Potom su II. i III. okr., uz prisustvovanje I. okr. kao svjedoka, naknadno u prostorijama policijske postaje proveli alkotestiranje IV. okr., o čemu je II. okr. sačinio zapisnik kojeg su I., II. i IV. okr. potpisali. U zapisniku je II. okr. neistinito naveo da je postupanje prema IV. okr. započelo u 21,15 sati, iako je znao da se ona tada nije nalazila na mjestu događaja.

Zatim su II. i III. okr. sačinili Izvješće ophodnje za navedeni dan u kojem su neistinito naveli da je službenim vozilom upravljala IV. okr., iako su znali da je vozilom u stvarnosti upravljao gradonačelnik, a potom je I. okr. o događaju neistinito izvijestio neposredno nadređenog načelnika Policijske postaje Vrbovsko, na koji način su I., II., III. i IV. okr. omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Komentari