Pokrenut projekt „Crna knjiga trošenja javnog novca“ – loše primjere trošenja javnog novca možete prijaviti i vi!

Cilj ovog projekta je prikupljanje i klasificiranje slučajeva netransparentnog, neracionalnog, neopravdanog, pa čak i nezakonitog trošenja novca poreznih obveznika

74

Udruga Lipa nedavno je pokrenula projekt „Crna knjiga trošenja javnog novca“. Cilj ovog projekta, prije svega je prikupljanje i klasificiranje slučajeva netransparentnog, neracionalnog, neopravdanog, pa čak i nezakonitog trošenja novca poreznih obveznika, prenosi Monitor.hr.

Ova je knjiga od danas dostupna na web stranici CrnaKnjiga.hr, a ovdje se na svakodnevnoj bazi mogu pratiti novi slučajevi rasipanja javnog novca. Slučajevi će biti kontinuirano objavljivani, a krajem godine bi trebali biti prikupljeni i objavljeni u kompendiju – „Crnoj knjizi trošenja javnog novca“. Kompendija će pak biti predana predstavnicima vlasti – Vladi, saborskim zastupnicima, a biti će prezentirana i široj javnosti.

Udruga Lipa pozvala je sve građane koji su upoznati sa primjerima loše prakse iz svog radnog ili životnog okruženja da ih pošalju na e-mail udruge ili unesu putem forme objavljene na web stranici Crne knjige.

Osim objave podataka u javnosti, Lipa planira temeljem analize prikupljenih slučajeva, napraviti i preporuke mjera javne politike. Jedna od predloženih mjera mogla bi se odnositi i na zahtjev za povećanje transparentnosti proračuna, a sve u skladu s „Inicijativom za otvoreni proračun“.

Prema anketi koju je ova udruga provela među više od 13.500 građana, 99,3 posto ispitanika izjasnilo se kako smatra da država troši previše, a glavnim krivcima za prekomjerno trošenje, ispitanici navode političare, državne agencije te službene automobile.

Komentari