Pleter će u Petrinji kuhati za 20 do 30 kuna po obroku. Znate li koliko stoji ručak u saboru?

87

Dvanaest dana nakon potresa, državna tvrtka Pleter preuzima prehranu stradalih građana. Za Novu TV princip pripreme i podjele hrane na petrinjskom području objasnio je šef tvrtke Pleter Marijan Mareković: „Danas je prvi dan kako je Pleter sudjelovao u pripremi i opskrbi toplih i suhih obroka te prema informacijama koje imam, sve je prošlo u redu. Financijska konstrukcija je zatvorena, a sve će biti po vrlo pristojnim cijenama između 20 do 30 kuna po obroku. Obrok neće plaćati stanovnici, već svaki porezni obveznik. Hrana koju kuhaju dolazi iz robnih rezervi koje su već plaćene i iz donacija, a istovremeno ugostitelji koji ne smiju zarađivati smiju kuhati besplatno.“

Jučer je podijeljeno 7000 toplih i 5000 suhih obroka, a na pitanje gdje je Pleter bio do sada, Mareković je odgovorio:Radili smo svoj posao. Naš objekt je zbog potresa bio van sustava, u vojarni je bilo smješteno 1200 ljudi, što vojske što civila, ali mi smo već od srijede organizirali prehranu za sve njih. Čekali smo zapovijed da se uključimo u to. Čekali smo zapovijed Kriznog stožera. Mi, inače, radimo za Stožer Civilne zaštite koji nas je i mobilizirao i u Zagrebu, i za Arenu, i u Splitu.”

Mareković je napomenuo da će ugostitelji volonteri na petrinjskom području ostati do kraja tjedna i da će količine koje će oni pripremati biti dovoljne: „To su normativi za vojsku, to su solidni normativi i tu ne bi trebalo biti problema.“ Ipak, u kantini u saboru gdje se hrane saborski djelatnici i zastupnici cijene ručka su niže nego ove po kojima će za petrinjsko područje kuhati Pleter. Podsjetimo, početkom prošle godine jedan je građanin ušao u saborsku kantinu te fotografirao račun iz kojega je vidljivo da je glavno jelo (kotlet u umaku s kroketima) s prilogom 15 kuna. U kantini zastupnici sami uzimaju ručak, a pored postoji i prostor – restoran u kojemu se poslužuje isti meni, samo ga poslužuju konobari. Tamo je cijena istog obroka par kuna veća – 23 kune, piše Indeks.

U RTL Direktu gostovao je i poznati chef Mate Janković koji s kolegama u Petrinji i Zagrebu od prvog dana potresa priprema hranu, a istaknuo je kako od vojske i države nisu dobili nikakvu pomoć: „Bio je jedan vojni kamion kojemu se više možete smijati, nego imati nekakve koristi od njega. Nismo ogorčeni činjenicom da pomažemo, jer smo došli pomagati, ali ogorčeni smo činjenicom da smo u jednom vremenskom periodu primijetili da nam nitko ne dolazi zamijeniti naša radna mjesta, a da Crveni križ jest uključen – od nekog dana, da država jest stavila na raspolaganje svoje robne zalihe – isto od nekog dana, točnije 7. siječnja, a do tad smo bili prepušteni sami sebi i žicanju svojih dobavljača. Doslovno smo mi zvali mesnice, dobavljače i žicali osobno hranu. Udruga i ljudi s kojima surađujem počeli su kuhati s Medakom tri sata nakon potresa, nakon što su došli Medakovi zaposlenici, mi smo se snalazili u restoranu Apetit i nakon toga otvorili vlastitu lokaciju u Sisku. Mi nismo dobili donaciju od Crvenog križa, mi smo kuhali s privatnim donacijama i tako ćemo i nastaviti i dalje, sve ima papirnati trag.“

Janković je komentirao je izjavu Tome Medveda koji je kazao da je Pleter bio na potresom pogođenim područjima i da je mogao preuzeti kuhanje, no da su tamo već bili chefovi volonteri: „Super da tako razmišlja, mislim da to nije u redu. Ako država ima firmu koja se bavi kuhanjem, onda ne smije dopustiti da mi kreiramo sustav, trebalo se onda sve organizirati i staviti punktove i poljsku kuhinju, a ne da onda volonteri, navijači i neki odrpani kuhari to rade i organiziraju sve. A ne da mi prvi dođemo, krenu svojatanja i onda nam se zahvali, ali vrlo politikantski, onda se kaže da smo kuhali s nečijim namirnicama… Sad u ovom trenutku treba prekinuti takav odnos. Ja kao niti jedan ugostitelj ne želi ovakvu igru, kao što smo gospodski ušli, tako ćemo se zahvaliti, tko hoće nastavit će kuhati, mi ćemo i dalje pomagati koliko ćemo moći. Isto tako javnosti treba reći da sustav ne postoji, vidjeli ste na primjeru, a ne možete preko leđa ugostitelja tražiti nekakve promjene, sustav se mijenja parlamentarnim izborima svake četiri godine,“ izvještava RTL Direkt.

U emisiji Otvoreno je gostovao Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, koji smatra da je sustav trebao brže i bolje reagirati. “Mi smo trebali biti samo potpora, instinktivno smo krenuli. Potres je bio u 12:19 sati, u 14:32 prva posada s natovarenim kamionima već je bila na putu za Petrinju. Nitko od nas nije ni u ludilu smatrao da će na terenu biti 14 dana. Crveni križ nam je skladište otvorio tek 3. siječnja, do tada smo sve vukli na vlastitim vezama. Robne zalihe – odobrenje je došlo 5. siječnja, a prva je isporuka išla 7. siječnja. To je za nas bio logistički kaos. Trajalo je predugo, bilo je i suviše nestrukturirano. Mislim da nam nedostaje samokritike u procjeni. Nismo ni u jednom trenutku nikoga napadali niti smo došli da bi se slikali. Nećemo otići sad kad je došao Pleter. Bit ćemo tamo dok god imamo snage pružati uslugu, stojimo na raspolaganju.

Komentari