Plenković: Događa se vaccine hijacking!

39

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o stanju koronavirusa: „U protekla 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.519. Među njima je 1.485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 579 osoba, a testirano je njih 2.423. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 229.054 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 134 u protekla 24 sata. 221.676 osoba se oporavilo, od toga 579 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminule su 32 osobe, ukupno 4.859 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2.423 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba. Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dostupne su na poveznici.“

Plenković je kazao kako se događa vaccine hijacking te da Hrvatska nije razmišljala da se izravno obrati proizvođačima jer „jednom kada se to napravi, onda je gotovo“. Istaknuo je kako je isporuka cjepiva neuredna i da se ne poštuje dogovoreni rok: “Mi smo na sastanku prošlog tjedna dogovorili čvrst stav da se treba poštovati različita dinamika isporuke cjepiva. Određeni kalendar kompanija smo dobili. Ono što vidimo sad, to sam rekao već javno, prije mjesec dana rekao sam da će vaccine diplomacy biti glavna zadaća i glavna sintagma na početku godine. To se sad dijelom pretvara u vaccine hijacking ili kidnapiranje, tj. oni koji su spremni u ovim okolnostima, da nisu vezani ovako širokim ugovorima o obvezama kakve mi imamo kao članica EU, izgleda da se događa to da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. Tu dolazi do postupanja van onih dogovorenih, mi ćemo inzistirati na poštivanju tih ugovora. Hrvatska još nije išla pistom da bismo išli prema nekim drugim cjepivima od ovih za koja smo se opredijelili ne samo temeljem članstva u EU nego i temeljem pouzdanosti proizvođača”, rekao je Plenković.

Capak je nadodao: “Mi smo skupa s drugim državama EU ušli u pregovore 6+1 proizvođača. Ugovor kaže da ne možemo bilateralno ući u pregovore, dok EU pregovara. Što se tiče ruskih i kineskih proizvođača cjepiva, one traže posebno registraciju. Koliko znam, kineski nisu pokazali želju da idu prema EU. Što se Mađarske tiče, imamo informaciju da je Rusija uvela sputnjik zbog treće faze ispitivanja. Rekli smo da nam je značajan broj doza ustegnuo Pfizer, da ćemo imati zastoje. Nadamo se da će uskoro doći Astrazeneca. Za neke ćemo trebati odgodu od tjedan dana, to ništa ne znači za one koji čekaju drugu dozu. Pfizer to kaže. Neće ništa poremetiti u stjecanju imuniteta cijepljenika ako bude kasnilo tjedan dana. 13.560 doza nam je uskraćeno od Pfizera u sljedeća četiri tjedna. Nadamo se da će nakon toga isporuka biti planirana, da ćemo uhvatiti ritam onda. Količine koje obećava AstraZeneca su puno veće nego Pfizerove, prva je sredinom drugog mjeseca. Mi razmišljamo što napraviti ako bi se ovakve male isporuke nastavili, ali još se nadamo da će se isporuke povećati, da će farmaceutska industrija popraviti ovo što je smanjila isporuke za sve države pa tako i za Hrvatsku.”

Italija je najavila tužbu protiv Pfizera, a na pitanje razmišlja li Hrvatska o sličnim tužbama, Božinović je odgovorio: „To je hipotetsko pitanje.“

Božinović je također govorio i o popuštanju epidemioloških mjera: “Imali smo sveobuhvatni sastanak, razmotrili smo aktualnu situaciju iz više kutova. Aktualne mjere vrijede do kraja tjedna, do isteka tog roka ćemo objaviti odluku. O granicama i javnom prijevozu će se odluke više manje produljiti. O onoj odluci ograničavanja se najviše razgovaralo u javnosti. Brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolji, ali još nisu zanemarivi. Incidencija nam je 216. Usporena nam je dinamika cijepljenja, još smo u zimskom razdoblju. Tu su i novi sojevi. To je, rekao bih, razlog za zabrinutost. Tu još stvari nisu sasvim jasne u tome kojom se brzinom šire, jesu li infektivniji, razvijaju li teže kliničke slike. Vlada je od početka rekla da neće biti lockdowna i policijskog sata, Hrvatska ima među najliberalnijim mjerama u EU, mislim da nas je samo Estonija prestigla. Razmišlja se o svemu, što se može korigirati da se olakša. Ali u ovakvim okolnostima strategija velikog popuštanja dovela bi nas do toga da nemamo previše uporišta da se to dogodi.Najgore bi bilo da se nešto otvori i da onda okolnosti natjeraju na ponovno zatvaranje. Treba još vidjeti što će biti s novim sojevima i s cjepivom. Ostajemo na racionalnom ponašanju, ovo nije trenutak kada možemo ići s većim popuštanjima. Brojevi moraju ići dolje. Što se više ljudi zarazi veće su šanse za mutacije, nije slučajno da se o mutacijama razgovara na razini EU,” prenosi Index.

Komentari