Plava Magistrala: “Vratimo brodsku liniju Rijeka-Dubrovnik!”

58

Prije nekoliko godina Uprava Jadrolinije odlučila je da više neće financirati ljetnu trajektnu liniju između Rijeke i Dubrovnika koja je imala slogan „Odmor počinje na brodu!“, a time se ugasila i 60-godišnja tradicija povezivanja sjevernog i južnog Jadrana. 

Podsjetimo, na ovu liniju ukrcali bi se gosti iz Slovenije, Austrije, sjeverne Italije i Rijeke kojima bi odmor započinjao krstarenjem Jadranom do Korčule, Pelješca, Mljeta i Dubrovnika.

Iako je Vlada RH 2016. godine donijela odluku o ponovnom uvođenju tzv. dužobalne “plave magistrale” za cijelu godinu, nakon prodaje broda Liburnija, bivši predsjednik uprave Jadrolinije izjavio je da ta tvrtka nema ni broda kojim bi plovila na toj liniji.

Tomislav Pavleka pokrenuo je javnu peticiju za vraćanje ove linije, a za Morski.hr kazao je: „Jedna jedina noćna brodska dužobalna linija Rijeka – Dubrovnik ugašena je bez ikakva obrazloženja. Potrebno je već ovu sezonu vratiti tu liniju koja spaja Kvarner s Dalmacijom i obrnuto, brodom, bar na tri mjeseca. Brod je svaki put ljeti bio pun. Ukoliko je potrebno poskupiti karte, izdati koncesiju za palubni restoran nekome, osnovati brodski jazz orkestar koji bi svirao pod zvijezdama, napraviti bilo što kako bi se poboljšala ponuda dužobalnog prijevoza putnika, motocikala, bicikla, pasa, automobila, to treba i učiniti. Hrvatska mora imati jednu takvu dužobalnu liniju.“

Za povratak linije zalaže se i dubrovačka inicijativa Srđ je Grad, koja je za Morski.hr poručila: „U situaciji kad je vrlo neizvjestan broj rotacija u zračnom prometu i kada ne znamo kada će uopće započeti letjeti čarteri i niskobudžetni avio-prijevoznici, bilo bi nužno pokrenuti inicijativu koja nam može otvoriti novi prometni pravac kojim bi turisti dolazili na jug Hrvatske. Već i vrapci na grani cvrkuću kako je Dubrovnik s okolicom izrazita avio-destinacija i kako ovisimo o broju zrakoplovnih linija. Upravo nas je to učinilo najranjivijim u ovim izazovnim vremenima, kad svjetsko gospodarstvo uspostavlja nove principe funkcioniranja.“

Ako se i vi slažete s ovim izjavama, peticiju možete potpisati na ovoj poveznici.

Komentari