Platani Vela Ana došao je kraj

38
Corsia Déak Izvor: HRT - Radio Rijeka

Dana 14. veljače započelo je rušenje platane stare 124 godine pod nazivom Vela Ana koja se nalazi na križanju Krešimirove i Mazonijeve ulice.

Prema projektu arhitekta Giacoma Zammattia, platana Vela Ana posađena je 1896. godine u okviru gradnje novog riječkog kvarta (današnje Brajde) u tadašnjoj ulici nazvanoj Corsia Déak. Već tada prepoznata je estetska i praktična vrijednost platane postavljene unutar okvira dostupnih pješacima. Platana na prometnom dijelu osigurava kisik i hladovinu stanarima okolnih zgrada i građanima koji prolaze ulicom.

Jedan od razloga rušenja platane na križanju Krešimirove i Mazonijeve ulice jest sigurnost prometa budući da je njeno korijenje zašlo u područje ispod kolnika, a deblo naginje duboko prema prometnici te tako otežava protok autobusnih vozila te zaklanja semafor. Nadalje, analizom i projektom Hrvatskih cesta utvrđeno je da Vela Ana zbog nestabilnosti u samom toku sanacije i uređenja Krešimirove ulice predstavlja opasnost za građane.

106786_2314d8b0b51cf7679384
Vela Ana u Krešimirovoj ulici
Izvor: Branka Malnar

 

Prisjetimo se, sama inicijativa Odjela za komunalni sustav i Hrvatskih cesta za rušenje platane Vela Ana seže još u 2015. godinu. Već tada javlja se negodovanje građana, a odgovorni upućuju na činjenicu da je rušenje platane potkrijepljeno te da razlog rušenja nije puki hir ili jedan semafor, već je u pitanju sigurnost svih koji prolaze spomenutom ulicom. Pokrenutoj inicijativi „Spasimo Velu Anu“ na društvenim mrežama s ukupno 596 članova došao je kraj. Ovogodišnjim rušenjem žrtvovana je vrijednost povijesne platane u odnosu na sigurnost ljudskog života, neometanog prometa te nastavka sveobuhvatnog projekta sanacije i uređenja Krešimirove ulice. Ipak, mišljenja građana na rušenje platane nalaze se u dubokom srazu u odnosu na odgovorne.
Primjerice, građanka Ana Marija Cumming ističe: „Neće biti hladovine, Rijeka će biti još ružnija. Platane su skrivale ružnoću. Ljudi u svijetu čuvaju stabla, čuvaju nas od sunca, kiše. Ona su naša pluća.“ Rušenjem platane, grad Rijeka na društvenim mrežama opisivan je kao „grad bez ljubavi“, a povjerenje građana u kompetencije i stručnost odgovornih narušeno je.

Komentari