Planirano uređenje parka u blizini Trsatske gradine

78
Sjednica-Gradskog-vijeća-ožujak

Odlukom Gradskog vijeća Turističkoj zajednici grada Rijeke na upravljanje je povjerena javna turistička infrastruktura, točnije Kaštel Trsat s Nugentovim parkom te Riječki tunel. Trsatska gradina kontinuirano je u funkciji turizma, utječe na razvoj turističke ponude u gradu Rijeci te njezin obilazak predstavlja snažan motiv dolaska u Rijeku. Riječki tunel pak izrazito pridonosi turističkom ugledu grada Rijeke kroz raznovrsnost ponude. Turistička zajednica već niz godina upravlja Trsatskom gradinom/ kaštelom te je spremna u narednom periodu izvršiti dodatna ulaganja u obnovu postojeće, ali i izgradnju nove infrastrukture. Turistička zajednica će ubuduće snositi sve troškove tekućeg održavanja, a posebno one koji se odnose na sprečavanje nastanka ili sanaciju nastalih manjih oštećenja, kao i režijske troškove. Pravo upravljanja javnom turističkom infrastrukturom daje se Turističkoj zajednici na rok od deset godina, počevši od 1. svibnja 2024. godine.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je naglasio kako vjeruje da će ovakvim načinom upravljanja turističkom infrastrukturom, koji omogućuje Pravilnik o javnoj turističkoj infrastrukturi, unaprijediti način upravljanja Kaštelom Trsat s Nugentovim parkom te Riječkim tunelom, kao i kvaliteta manifestacija po kojima su poznati, kao što je Ljeto na Gradini ili Advent na Gradini, ali i uvedu neke novosti s ciljem podizanja turističke atraktivnosti Rijeke, poput ulaza u Riječki tunel s Trga Riječke rezolucije.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa naglasio je kako vjeruje da će najveći iskorak predstavljati činjenica da će TZ od sada upravljati i parkom u neposrednoj blizini Trsatske gradine, kojeg se planira preurediti u mediteranski park i mjesto u kojem će građani svih generacija i turisti koji posjećuju Trsat rado boraviti. Naglasio je kako se čim skorije planira i raspisivanje natječaja putem kojeg će Turistička zajednica tražiti partnera koji će voditi ugostiteljski objekt na Trsatskoj gradini, nastaviti organizirati postojeće manifestacije te predložiti neke nove.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja vijećnika koja su se ticala dosadašnjeg i budućeg upravljanja ovim objektima, predstavljena je ideja da se u budućnosti naplaćuje ulaz na Trsatsku gradinu i Riječki tunel, uz zadržavanje besplatnog ulaska za građane Rijeke.

Vijećnike je zanimalo namjeravaju li se u budućnosti Turističkoj zajednici na upravljanje prepustiti i neki drugi objekti turističke infrastrukture, poput Zametske pećine ili bunkera Katarine B, odgovoreno je kako je ovo tek početak novog načina upravljanja.

Komentari