Planira se otvoriti nova srednja škola u Rijeci – i to prva takva u Hrvatskoj!

2
suvremeni ples

Trenutno u Hrvatskoj ne postoji srednja plesna škola, no Rijeka je napravila prvi korak ka tome. Naime, u Rijeci već godinama postoji Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples, a oni koji žele nastaviti dalje, primorani su upisati se u škole izvan Hrvatske.

Sada, Grad Rijeka i Osnovna škola Vežica pri kojoj već 15 godina djeluje Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples, uputili su pismo namjere Ministarstvu znanosti i obrazovanja s namjerom otvaranja srednje plesne škole, javlja Novi list.

Ravnateljica Osnovne škole Vežica, Violeta Nikolić, kazala je za Novi list: „Ove godine Osnovna škola za klasičan balet i suvremeni ples slavi 15 godina rada i u tih 15 godina dvadesetak naših učenika svoje je obrazovanje moralo nastaviti u Zagrebu ili izvan Hrvatske. Uglavnom učenici odlaze u Ljubljanu, Milano i Budimpeštu. Interesa za srednjoškolskim obrazovanjem ima, a kad bi Rijeka imala svoju školu, bilo bi ga sigurno i više. Ideja je otvoriti strukovnu četverogodišnju školu nakon koje bi se učenici odmah mogli zaposliti i to u školu koja bi imala dva odsjeka, za suvremeni ples i za klasični balet. Bila bi to prva takva škola u Hrvatskoj. Mi kadra imamo i to vrlo stručan kadar, a srednja škola bi bila nadogradnja onoga što već 15 godina radimo. Ono što će sada uslijediti je izrada elaborata za uključivanje nove škole u mrežu srednjih škola. Radi se o procjenama potrebe, koliko ima učenika i slično. Taj ćemo elaborat izraditi s Gradom“, kazala je Violeta Nikolić.

L.B.

Komentari