PGŽ: U četvrtak čak 7 prometnih nesreća, 50-godišnjakinja ozlijeđena nakon pada s e-romobila

138
policija

Jučer je na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno sedam prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže, a dvije su osobe lakše ozlijeđene.

Teže je ozlijeđen 27-godišnji pješak u prometnoj nesreći što se dogodila oko 15.10 sati na području Brajdica u ulici Slavka Cindrića u Rijeci. Očevidom je utvrđeno kako je 27-godišnji hrvatski državljanin neoprezno prelazio kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza pa ga je oborilo osobno vozilo, riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 35-godišnji hrvatski državljanin. Ozlijeđenom pješaku medicinska pomoć je pružena u KBC Rijeka gdje su mu liječnici dijagnosticirali teže ozljede.

Uz spomenutog pješaka, u jutarnjim satima oko 9.30 sati ozlijeđena je lakše i 50-godišnjakinja koja je u ulici Šetalište trinaeste divizije neoprezno se kretala osobnim prijevoznim sredstvom-električnim romobilom. Pritom nije nosila obveznu zaštitnu kacigu pa je krećući se nogostupom udarila romobilom u metalni stupić, izgubila ravnotežu i pala na kolnik.

Ove nesreće pokazuje da su pješaci i dalje jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu. Posebice su ugroženi pješaci starije životne dobi, a mogućnost stradavanja je izraženija u zimskom razdoblju kada su kraći dani i lošiji vremenski uvjeti.

Kako bi se smanjile mogućnosti izazivanja prometnih nesreća, savjetujemo svim sudionicima u prometu da apsolutno poštuju sve prometne propise, a pješake posebno podsjećamo:

  • pri prelaženju ceste uvijek koristite obilježene pješačke prijelaze,
  •  krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka,
  • na cesti na kojoj ne postoji nogostup krećite se što bliže rubu kolnika,
  • na cesti izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika,
  • kolnik prelazite pažljivo i najkraćim putem nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način,
  • cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake,
  • noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.

Savjeti vozačima:

  • pješačkom prijelazu približavajte se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavate pješake, odnosno tako da na vrijeme možete zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz,
  • zaustavite vozilo i propustite pješake ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, i kad tek stupaju na kolnik,
  • ne parkirajte svoje vozilo na nogostupu, na pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza.

Komentari