Peticijom “Autotrolejom, a ne automobilom” natrag do starih voznih redova

17
Autor fotografije: Željko Šop / CROPIX

U svjetlu ekološke i društvene osviještenosti koja je globalno zavladala još 2019. godine aktivno se potiče korištenje javnog prijevoza. Manja zagađenost okoliša, smanjenje gužve na cestama, smanjenost štetnih učinaka prometa na društvo, ušteda novca zbog manjka izvora fosilnih goriva i poboljšanje zdravlja samo su neki od razloga zbog kojih je poželjnije koristiti javni prijevoz u suvremenom društvu.

Međutim, riječki javni prijevoznik Autotrolej već 7. siječnja 2019. godine počinje s rezanjem voznih redova i to gotovo na svim linijama na kojima prometuje. Jednako tako na određenim linijama dolazi i do izmjenjivanja same rute, a neke linije trajno su ukinute. Žrtve smanjenja i ukidanja voznih redova većinskim dijelom su učenici, studenti i radnici kojima se do njihovog svakodnevnog odredišta vrijeme putovanja gotovo udvostručilo. U 2020. godini rezanje i ukidanje linija nastavlja se. Na inicijativu gradskog vijećnika Josipa Kukuljana u organizaciji građanske inicijative „Protiv skupog Energa“ dolazi se do ideje za kreiranje peticije pod motom i nazivom „Autotrolejom, a ne automobilom“ za vraćanje starog voznog reda Autotroleja. Peticija se prvotno potpisivala 18. siječnja ispred Robne kuće Ri na riječkom Korzu, a ukupan broj potpisa tada je iznosio 340.

Peticija se zbog pristupačnosti od 15. veljače nastavlja u online obliku te je možete potpisati na sljedećoj poveznici. Online peticija za sada ima 600-tinjak potpisa, a građani se nadaju kako će broj potpisa rasti. Potpisi će na uvid i raspravu doći do direktora Autotroleja Alberta Kontuša te župana Zlatka Komadinija na idućoj sjednici Primorsko-goranske županije gdje se očekuje njihova pozitivna reakcija i odluka o vraćanju voznog reda koji je bio na snazi prije 7. siječnja 2019. godine.

Komentari