Pero Lučin: Učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan

43
Izvor: Screenshot HRT

Novost je preporuka da se oni koji su preboljeli koronu cijepe samo jednom dozom. Pero Lučin, znanstvenik s Medicinskog fakulteta u Rijeci smatra da je preporuka ispravna. “Imunološki odgovor na infekciju odvija se u dva koraka. U prvom koraku se događa prepoznavanje senzibilizacije razvoja odgovora, a u drugom koraku pojačanje. Svi koji su već imali bolest prošli su prvu fazu i trebaju drugu fazu, a to je pojačati imunološki odgovor cijepljenjem. Oprez treba kod onih koji su bili asimptomatski ili su imali blagu kliničku sliku. Kod njih treba provjerili je li došlo do imunizacije”, rekao je Lučin za HRT.

Na pitanje koliko će biti potrebno da se donesu zaključci o trajnosti učinka cjepiva, rekao je kako je to teško reći jer je prošlo tek 5-6 mjeseci od prvih iskustava s cjepivom.Tek ćemo nakon godinu dana moći reći koliko imunost stvorena s cjepivom djeluje, ali s obzirom kako ide kod inficiranih, učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan.”

Osvrnuo se i na brojke novozaraženih. Rekao je da su brojevi preveliki i da je broj umrlih prevelik, te da će trebati tri – četiri tjedna da se vidi pravo smanjivanje. “Ohrabruje što se udio pozitivnih među testiranim smanjuje. To je uvijek bio dobar indikator da su stvari krenula na dolje u smislu prijave novih slučaja. Treba biti oprezan i pridržavati se mjera. Mi možemo poduzeti mjere i smanjiti širenje, ali dok se ne riješi problem u cijelom svijetu, a to znači dok se ne smanji intenzivno širenje virusa, uvijek će biti njegovo kretanje, a jedna od ključnih stvari je cijepljenje. Treba omogućiti cijepljenje svima i to što prije. I ljudima izvan bogatijeg i razvijenijeg svijeta. To je jedini put da se epidemija obuzda, a i onda će trebati dugo da se uspostavi suživot s virusom,” zaključio je Lučin.

Komentari