Period kiše i južine na Kvarneru, za vikend bura i osvježenje

585

Promjenjivo vrijeme proteklih dana nije donijelo značajne količine kiše, no nekim je mjestima donijelo prve oborine u mjesecu rujnu što je čini se tek bio uvod u vrijeme koje nam slijedi narednih dana. Time će kalendarski jesen započeti u pravom „tonu” donoseći jaču destabilizaciju vremena za vikend popraćenu ciklonom, južinom, kišom, a na kraju i burom te osjetnim osvježenjem.

Sinoptička situacija

Na vrijeme u Europi trenutno utječu najvećim dijelom ciklonalni sustavi po sjeveru i sjeverozapadu Europe uzrokujući snažno jugozapadno visinsko strujanje koje se proteže duž cijele središnje Europe, a koje sa sobom donosi vlažan i nešto topliji zrak s Atlantika.

Na jugu Mediterana smjestila se ne odveć jaka anticiklona na čijem se sjevernom rubu nalazi i naše područje. Također ta se anticiklona grebenom spaja na zapadu s Azorskim poljem visokog tlaka zraka te na istoku s klasičnom postojanom anticiklonom na granici Rusije i Kazahstana.

S obzirom na jačinu i prostranost ciklona na sjeveru kontinenta, one će biti glavni uzročnici vremena do kraja ovoga tjedna i to ne samo prema našem području već i na čitavom kontinentu. S centralnim tlakom od oko 972 hPa smjestit će se ciklona na području nešto sjevernije od Škotske od kuda će zbog svoje jačine zahvaćati područje skroz do juga Španjolske gdje bi već tijekom četvrtka trebala stizati nešto hladnija zračna masa sa sjeverozapada Atlantika (Grenlanda).

Zadržavanjem ciklone na tom području, prema nama će jačati jugozapadno visinsko strujanje koje će pojačati dotok vlage ovoga puta i s Mediteranskog mora pa će već tijekom četvrtka sve češće biti i oborine na ovom području.

Pomicanjem fronte preko Španjolske, zatim Francuske, a već tijekom petka i do područja Alpa, formirat će se sekundarna ciklona u Genovskom zaljevu koja će zatim u toku dva dana poprimiti glavno obilježje ciklone te će svojim prisustvom dodatno potaknuti stvaranje oborina kojih bi svakim danom trebalo biti sve više i češće.

Na sami dan ulaska u kalendarsku jesen (23.9. – subota) sekundarna ciklona bi se trebala premjestiti preko našeg područja dalje na jugoistok uzrokujući obilnu kišu na širem području te donoseći osjetno hladniji zrak u sklopu fronte sa zapada. Nakon prolaska fronte, u toku nedjelje zapuhat će bura zbog jačanja grebena anticiklone u središnjoj Europi.

Jačanjem bure u nedjelju vjerojatno ćemo ući u malo duži period stabilnog vremena, no koliko dug te koliko donosimo u novom tjednoj najavi, a do tada uživajte u postepeno sve jasnijem dolasku jeseni.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda do sredine dana uz umjerenu do pretežno vedro vrijeme, a zatim od sredine dana uz pojačan nailazak naoblake sa zapada pa bi navečer trebalo prevladavati oblačno na čitavom području uz neznatnu povremenu lokalnu kišu ili rosulju. Do sredine dana mirno, a zatim postepeno jačanje juga, a u gorju jugozapadnjaka. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 14°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Četvrtak umjerena do potpuna naoblaka na čitavom području. Već od jutra pa zatim povremeno u toku dana izgledna je kiša, lokalno i jak pljusak s grmljavinom. Ukupno bi moglo pasti 1 – 20 mm, a lokalno i do 50 mm. Na Kvarneru će zapuhati umjereno do jako jugo, a u Gorskom kotaru umjeren i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, u Gorskom kotaru 13 – 18°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Petak oblačan uz povremenu kišu koja će biti rjeđa i slabija u prvom dijelu dana, a u drugom dijelu dana uz povremenu slabu do umjerenu kišu te osobito navečer uz nove pljuskove s grmljavinom te lokalno obilnijom oborinom. Ukupno bi moglo pasti 1- 20 mm, a lokalno i do 35 mm. Vjetar na Kvarneru umjereno do jako jugo, a u gorju jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Subota veći dio dana uz kišu, a osobito u prvom dijelu dana kada su izgledni i pljuskovi s grmljavinom te lokalnom tučom. Lokalno se očekuje obilna oborina. Do sredine dana će puhati jugo, a zatim popodne okretanje na umjerenu i jaku buru s olujnim udarima, lokalno u Velebitskom kanalu vjerojatno i orkanskim. Temperaturno popodne u osjetnom padu.

Nedjelja u znaku škure bure odnosno oblačnog vremena uz jaku i olujnu buru s orkanskim udarima. Oborine su još izgledne samo u gorju, a temperaturno za oko 5°C hladnije nego u subotu u prvom dijelu dana, donosi RiMeteo.

Komentari