Panika zbog koronavirusa – trgovine opustošene

80
Fotografija trgovine u Dubrovniku Izvor: Facebook

Nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, u ljekarnama više nema zaštitnih jednokratnih maski, u trgovinama police su već prazne, antibakterijskih gelova za ruke i vlažnih maramice gotova da i nema. Na društvenim mrežama počela se širiti panika – u trgovinama diljem Zagreba nema više niti osnovnih prehrambenih namirnica poput šećera, brašna, tijesta i mesa. Mnoštvo građana trgovinama šeta punim kolicima brašna, konzerviranim hranama, mlijekom, paštetama stvarajući zalihe za ono najgore.

Police se neprestano prazne i u gradu Rijeci te okolici.

5466149D-32F4-4645-8028-EC2B2B2C0816
Lidl, Rijeka

Međutim, Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama upozorio je građane da nema nikakvog razloga za paniku jer još uvijek nije donesen protokol o postupanju kada se proglasi epidemija. Kalinić izjavljuje: „Mi dajemo potporu kriznom stožeru Ministarstva zdravstva. Molim građane da ne paničare, imamo navodno jednog oboljelog, ne treba jurišati na dućane. Ispričavamo se ako se ne javimo kada zovete, ali ako se nismo javili, vjerojatno smo zauzeti i nazvat ćemo vas u roku pola sata.“

Na isto upozorava i premijer Andrej Plenković te ističe da državni inspektorat, epidemiološke službe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačavaju sve djelatnosti i rade na pripravnosti u zdravstvenim ustanovama: “Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, nismo uopće u takvoj situaciji niti u toj fazi. Vlada će biti 100% transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan, a drugi nije te ćemo obavještavati javnost. Sve što budemo znali mi, znat će i javnost.”

Komentari