Otvoren senzorni kabinet u županijskoj bolnici Insula, prvi takav u zdravstvenoj instituciji u Hrvatskoj

39

Povodom obilježavanja 66. godina županijske specijalne Bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju Insula, župan Zlatko Komadina otvorio je Senzorni kabinet, posebno dizajniran prostor namijenjen multisenzornoj stimulaciji koji će obogatiti terapijsku ponudu bolnice.

“Pri svakom posjetu bolnici vidim novi razvojni iskorak što dokazuje da je županijsko zdravstvo kvalitetno i naravno potrebno. Ova bolnica je na ponos otoku Rabu i Primorsko-goranskoj županiji. Drago mi je što danas imamo bolnicu za dušu”, kazao je župan Komadina i dodao kako je u dugogodišnji razvoj bolnice uloženo preko 75 milijuna kuna, dok sama vrijednost senzorne sobe iznosi 200 tisuća kuna.

Ravnateljica bolnice Vesna Šendula-Jengić zahvalila je osnivaču Primorsko-goranskoj županiji što prati i pomaže razvoj institucije i istaknula kako se radi o prvoj sobi za antistres terapije i relaksaciju u zdravstvenoj instituciji u Hrvatskoj.

Naime, Insula je prva psihijatrijska bolnica koja pruža ovakav inovativni pristup odnosno sigurno, stimulativno okruženje za učenje, relaksaciju i terapiju. Program će biti na raspolaganju pacijentima bolnice, ali i svim zainteresiranim građanima koji, osobito zbog stresa, žele potražiti novi vid relaksacije.

Senzorna stimulacija će se koristiti u sklopu terapijskih programa neurokognitivne rehabilitacije, dok će se tzv. Snoezelen soba koristiti za opuštanje prije fizikalne terapije ili drugog terapijskog postupka. Prostor će biti na raspolaganju i djelatnicima bolnice radi opuštanja, smanjenja razine stresa i povećanja radne efikasnosti.

Uz nabavljenu suvremenu opremu za senzornu sobu, djelatnici s bogatim pedagoško-didaktičkim znanjima ujedno su i sami razvili velik broj didaktičkih igara koje će se koristiti u svakodnevnom radu i pridonijeti kvaliteti programa liječenja.

Otvorenju senzornog kabineta prisustvovao je i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.

insula kabinet 2 insula kabinet 3 insula kabinet

Komentari