Otvoren novouređeni Kabinet za primaljstvo Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci

94
Kabinet za primaljstvo Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci

Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, u pratnji dekanice Fakulteta Daniele Malnar, prodekana za poslovne odnose, znanost i međunarodnu suradnju Željka Jovanovića i pročelnice Katedre Deane Švaljug, obišle su prostore novouređene Katedre za primaljstvo Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

Uređenje i opremanje prostora Katedre Primorsko-goranska županija sufinancirala je u iznosu od 22.000 eura, a ta su sredstva uložena u, između ostalog, nabavu simulatora poroda, ginekološkog simulatora, lutke novorođenčeta za vježbu njege i drugih modela za izvođenje vježbi.

Kabinet za primaljstvo Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci

“Ovom donacijom Primorsko-goranska županija je pružila konkretnu pomoć budućim generacijama primalja”, kazala je zamjenica župana Medarić i istaknula kako PGŽ od početka surađuje s Fakultetom zdravstvenih studija i prati njegov rad. Ta suradnja uključuje pomoć u radu, opremanje i nabavu opreme, ali i suradnju studenata i županijskih ustanova socijalne skrbi, kao nastavnih baza, podsjetila je Medarić i istaknula da je PGŽ u Proračunu za 2024. godinu osigurala dodatnih 22.000 eura za opremanje Fakulteta.

Dekanica Malnar istaknula je kako je opremanje Kabineta velik iskorak za tu obrazovnu instituciju. Podsjetila je da se od 2008. godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, kroz prvi takav obrazovni program u Republici Hrvatskoj, educiraju primalje, a od 2014. godine program se provodi u okviru Fakulteta za zdravstvene studije.

Kabinet za primaljstvo Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci

“Do sada smo bili podstanari u KBC-u Rijeka, na čemu posebno zahvaljujemo ravnatelju Alenu Ružiću, a ovim Kabinetom imamo mogućnost da naši studenti i studentice uvježbaju sve postupke prije no što stupe u kontakt s pacijenticama”, kazala je Malnar i istaknula, uz zahvalu Primorsko-goranskoj županiji, kako je sada značajno podignut standard kvalitete nastave.

Pročelnica Švaljug napomenula je da se program primaljstva provodi prema europskom standardu kojim su detaljno propisani potrebno obrazovanje i broj provedenih vježbi za svaku od mogućih situacija. “Sada naši studenti sve intervencije mogu uvježbati u simuliranim situacijama na modelima pribavljenim kroz donaciju PGŽ”, zaključila je Švaljug.

Kabinet za primaljstvo Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci

Klaudia Kamenar, studentica 2. godine preddiplomskog Studija primaljstva, kazala je kako studenti nakon teoretskog dijela u Kabinetu simuliraju situacije prilikom poroda, a nakon čega se pristupa vježbama u Klinici. “Uređenje i opremanje Kabineta nam znači puno jer na taj način trudnicama i rodiljama možemo pružiti kvalitetniju i sigurniju skrb”, rekla je Kamenar.

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci jedini je fakultet u Republici Hrvatskoj koji je isključivo i u potpunosti usmjeren prema preddiplomskom i diplomskom (sveučilišnom) obrazovanju ne-liječničkih kadrova u zdravstvu. Ustrojen je kao samostalni fakultet 2014. godine, a Primorsko-goranska županija kontinuirano ulaže u Fakultet s ciljem podizanja standarda kvalitete nastave.

Komentari