Od četvrtka, 18.5., do nedjelje 21.5., Njivice su ugostile četvrtu po redu Konferenciju o održivosti malih otoka na Mediteranu. Jedan od temeljnih ciljeva ove konferencije je, implementacija projekata iz domene održivog razvoja, a čime bi se u konačnici utro put otoka Krka ka energetskoj nezavisnosti. U planu je da projekt realizacije energetske nezavisnosti Krka postane međunarodni pilot projekt, koji će financijski biti podržan od strane nekoliko velikih inozemnih kompanija, a cijeli projekt će poslužiti kao model koji će biti preslikan i na ostale jadranske, ali i mediteranske otoke.

Ideja o energetskoj nezavisnosti otoka Krka, inicirana je još 2012. godine, kada je održana 1. energetska konferencija na otoku Krku. U idućim je godinama fokus projekta, osim na energetsku nezavisnost proširen i na održivi razvoj po specifičnim segmentima: prostor, hranu, vodu, otpad, transport, zaštićena područja prirode, te održivi turizam. Osim energetske nezavisnosti, dosadašnje konferencije promiču i ideju da otok Krk do 2030. godine postane CO2 neutralan otok.

krk energetski otok

U razvoj projekta energetske nezavisnosti i održivosti jadranskih i mediteranskih otoka, već duži niz godina je uključeno oko sedamdeset hrvatskih i inozemnih znanstvenika iz domene zaštite okoliša, te tridesetak volontera. Prema riječima Vjerana Piršića, organizatora Konferencije i jednog od inicijatora navedenog projekta, ovaj bi projekt trebao donijeti višestruku korist za lokalnu zajednicu: od otvaranja novih radnih mjesta, do mikro investicija, te „opipljivih“ rezultata koji se mogu ostvariti u relativno kratkome roku.

Projekt djeluje kao rezultat suradnje lokalne zajednice, znanstvenih i obrazovnih institucija, poput Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a kako bi se realizirali postavljeni ciljevi 4. Konferencije o održivosti malih otoka na Mediteranu, ali i svih prethodnih konferencija koje zastupaju ideje i stavove iz domene održivog razvoja mediteranskih otoka, u planu je skorašnje otvaranje ekološkog instituta.