Otkriven slučaj pacijentice s brojnim mutacijama koronavirusa koja je bila zarazna sve do svoje smrti – punih pet mjeseci!

130

Zabilježen je niz slučajeva u kojima su osobe s narušenim imunitetom, a koje su se zarazile koronavirusom, širile virus znatno duže nego što je to uobičajeno. Nova studija opisuje zanimljiv slučaj jedne imunokompromitirane pacijentice starije od 70 godina koja je punih pet mjeseci širila živi koronavirus. Čak 154 dana pacijentica je bila zarazna. Nakon tako dugog vremena u njezinom tijelu virus je prošao brojne mutacije. Uzorci gornjeg i donjeg dišnog trakta koji su uzeti pet mjeseci nakon početne dijagnoze sadržavali su živi razmnožavajući virus s vrijednostima niskog praga ciklusa lančane reakcije reverzne transkriptaze-polimeraze (RT PCR) i visokim virusnim opterećenjem, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pacijentica je u bolnicu primljena s dijagnozom Covida-19 te s akutnim respiratornim distresnim sindromom. Na odjelu intenzivne njege ostale je sve do smrti, a prije zaraze koronavirusa pacijentica se liječila od folikularnog limfoma te je primala tri ciklusa kemoterapija, kao i anti-CD20 antitijelo obinituzumab, koji iscrpljuje B-stanice. Terapija je završila mjesec dana prije primitka u bolnicu.

U analizi uzoraka i nakon 150 dana utvrđeno je kako je pacijentica u sebi imala soj virusa koji su definirale mutacije D614G, 3037, 14408 i 241, zajedno s brisanjem na poziciji 28881 na nukleokapsid antigenu. Ostale jedinstvene mutacije pronađene u virusu SARS-CoV-2 te pacijentice uključuju i onu koja je viđena na jugu Njemačke između 16. ožujka i 11. svibnja 2020. godine. Znanstvenici pretpostavljaju da su se mutacije u britanskoj varijanti novog koronavirusa pojavile također kod pacijenta s narušenim imunitetom gdje je stalno dolazilo do novih upala, a virus je duže vrijeme mutirao. Vjeruje se da se genetska raznolikost javlja unutar domaćina ako virus nije izložen selektivnom pritisku imunološkog sustava samog domaćina ili ljekovitim antitijelima, piše Slobodna Dalmacija.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, prof. dr. Alemka Markotić kazala je kako su se mutacije dogodile kod osoba čiji se imunitet ne može boriti s virusom pa onda virus ima dugotrajne replikacije: „To je primijećeno kod ljudi koji su npr. pod kemoterapijom. Kod njih se više mjeseci može detektirati virus i samim time virus može razviti promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se duže zadrži i moguće je da su se od tih osoba raširile ove varijante virusa“, prenosi Slobodna Dalmacija.

Komentari