“Osamnaest ponosnih godina” – odjekuje Zagrebom, u Povorci ponosa viđena i poznata lica

12
Povorka ponosa u Zagrebu, FOTO: Facebook -Zelena akcija

Na Rosseveltovom trgu u Zagrebu krenula je povorka prosvjednika pod zajedničkim sloganom “Osamnaest ponosnih godina”. Radi se o Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2019.

Skupilo se oko 5-10 tisuća ljudi, od kojih su mnogi i turisti. Prosvjed su došli podržati i SDP-ovci Davor Bernardić i Gordan Maras, koji je isti dan prisustvovao i prosvjedu za Hipodromu te predsjednica stranke Start Dalija Orešković, a povorci se pridružio i glumac Slavko Sobin.

 

Prosvjedom se bore za prava LGBT osoba, da se zbog svoje orijentacije ne moraju bojati za svoj život. Zato pozivaju Vladu, Sabor i predsjednicu da učine nešto kako bi se nasilje nad LGBT osobama spriječilo.

Sloganom “Osamnaest dugih godina” nastoji se naznačiti duga borba, koja je na zagrebačkim ulicama počela 2002. godine. 

“U 18 godina borbe za vidljivost LGBTIQ osoba u medijskom i javnom prostoru, susretale/i smo se s brojnim napadima, nerazumijevanjem i strahovima. Iako suočene/i s brojnim izazovima, Povorka ponosa je opstala zahvaljujući napornom i predanom radu hrabrih volonterki i volontera, borkinja i boraca koje/i vjeruju u solidarno i ravnopravno društvo, vjeruju u našu slobodu, u naše dostojanstvo i naš život bez straha!” -ističu borci za svoja prava.

Od Trga Franklina Roosevelta povorka se nastavlja Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i  Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjaka, gdje će se završiti programom i koncertom grupe “Le Zbor”. Prosvjed se odvija bez incidenata.

UZIVO: Zapocela 18.Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji! 🌈

Objavljuje Zagreb Pride u Subota, 8. lipnja 2019.

 

 

Komentari