Orkansko jugo izazvalo kaos na Jadranu, još traje potraga za nestalim surferom

59

Orkansko jugo praćeno obilnom kišom izazvalo je velike štete duž cijeloga Jadrana, brodski, trajektni i katamaranski promet bio je u prekidu, a posla je imala i  Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Od jučer se traga za nestalim surferom u moru kod Umaga.

Naime, službenici MRCC Rijeka u ponedjeljak, 29. listopada u 17 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Pula, zaprimili dojavu očevidaca o dvojici surfera, Hrvatu i Slovencu, u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru, do trenutka kada su obojici uništena jedra te su pali u more.

Tragom dojave, u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula i mjesno nadležnom Lučkom ispostavom Umag, pokrenuta je potražno – spasilačka akcija.

Službenici Lučke kapetanije Pula u 18sati javili su u MRCC Rijeka da je jedan od dvojice surfera uspio samostalno doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula.

S obzirom na jučerašnje vremenske prilike na moru, nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, za što je iz MRCC Rijeka, uz raspoložive službenike Lučke kapetanije Pula, angažirana Policijska uprava Istarska i Javna vatrogasna postrojba Pula, čiji su službenici i pripadnici nastavili kopnenu potragu, odnosno, tijekom noći su dežurali na pozicijama uz obalu, na kojima je predviđena pojava nestalog surfera prema morskim strujama i smjeru vjetra.

O događaju je obaviještena i Obalna Straža RH kako bi pripravili vlastite raspoložive pomorske i zračne potražno – spasilačke resurse, u slučaju potrebe za angažiranjem, a ovisno o razvoju vremenskih prilika na moru i kopnu
Svi sudionici u pomorskom prometu u području potrage, putem obalnih radio postaja obavješteni su o nestaloj osobi.

Na riječkom području  još su uvijek u prekidu katamaranske linije Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka, brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak dok trajekt na liniji Brestova – Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3 tone nosivosti. Na splitskom području u prekidu su  katamaranske linije, Vis- Split i linija Korčula- Hvar – Split te brodska linija Komiža – Biševo.  Zbog loših vremenskih uvjeta jučer je otkazana i linija Dubrovnik – Bari (Italija), putovanje je prebačeno za utorak 30. listopada.

 

Komentari