Općina Jelenje čišćenjem nekadašnje šljunčare korak bliže solarnoj elektrani

65

Na lokalitetu Dubina, nekadašnjoj šljunčari, započela je druga faza čišćenja, odnosno uklanjanja otpada odbačenog u okoliš. Općini Jelenje za ovaj su projekt odobrena sredstva Europske unije od 60%. Ukupna vrijednost projekta je 350 tisuća kuna.

Podsjetimo, Općina Jelenje uspješno je aplicirala na Javni poziv za sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na divljim odlagalištima u svrhu zaštite okoliša i njegovih sastavnica, te sprječavanja negativnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš. Projektom će se očistiti dio Dubine, kao i zaštiti prostor dodatnim kamerama. U tijeku je čišćenje predmetnog prostora.

“Kako smo i najavili predstavljajući program Dokazana snaga Jelenja, cilj je i dalje raditi na revitalizaciji našeg Jelenja. Veoma nam je bitan segment zaštite okoliša. Jedan od glavnih ciljeva u ovom mandatnom razdoblju je stavljanje u funkciju bivše šljunčare Dubina. Ona je trenutno kontaminirana i unazad nekoliko godina prostor je služio isključivo kao divlji deponij. U prošlom mandatu dio sredstava smo uložili kako bi očistili prostor. Sada smo ponovo uspjeli dobiti dio sredstva, a planiramo dodatno uložiti 350 tisuća kuna za drugu fazu”, kazao je prilikom obilaska Dubine Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Krajnji je cilj da se područje očisti od krupnog otpada. U suradnji s Hrvatskim vodama cilj je osmisliti retenciju i staviti u funkciju jedan dio za zadržavanje vode, a u drugom djelu želja je uvesti komercijalan sadržaj u vidu solarne elektrane, napominje Marčelja. Općina Jelenje sada lovi takozvani zeleni val sa željom davanja doprinosa u obnovljivim izvorima energije.

Općina Jelenje na lokalnom nivou usklađuje prostorno-plansku dokumentaciju da zahvati investicijski ciklus koji se planira u obnovljivim izvorima energije, kako bi osigurali dodatnu energetsku neovisnost naših prostora.

L.B.

Komentari