Opatijske kamelije od danas na prigodnim poštanskim markama

96
opatijske kamelije

U Vili Angiolini predstavljene su prigodne poštanske marke s motivima opatijskih kamelija koje je Hrvatska pošta izdala u povodu 180. obljetnice turizma u Opatiji.

Poštanske marke su od danas u opticaju, a motivi koji su izabrani su Rubra Simplex, Alba Plena i Desire. Marke su izdane u arcima od 20 maraka i karnetima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana te tri maksimum-karte. Nominalna vrijednost maraka iznosi 0,96 eura. Marke, omotnice, karneti i maksimum karte će se prodavati u svim većim poštanskim uredima koji prodaju filatelistički asortiman. Prigodni žig prvoga dana bit će u uporabi na šalteru filatelije u poštanskom uredu 10114 u Zagrebu 21. i 22. ožujka, a nakon toga još 30 dana za potrebe filatelista.

Inicijatorica ovoga projekta je direktorica International Camellia Society za Regiju kamelija Hrvatska Antonija Cvetković.

opatijske kamelije

Vidjela sam natječaj za marke, javila sam se Hrvatskoj pošti i doznala da će 2023. biti natječaj za program izdavanja maraka koji uključuje hrvatsku floru. Prošle godine su predstavnici Hrvatske pošte posjetili našu izložbu. Za nas članove Udruge i za Opatiju posebno je važno da je naša Rubra Simplex posađena 1845., zahvaljujući Iginiu Scarpi, vlasniku Vile Angioline čiji je šogor Sartorio donio sadnicu  iz dvorca Pillnitz. Legenda kaže, to svi znadete, da je to učinio u čast svoje prerano preminule supruge Angioline. Ta je stara sorta kamelije stigla u dvorac Pillnitz krajem 17. stoljeća iz  Japana, doznajemo od Antonije Cvetković.

Mnogi su Opatijci uzeli reznice ili sjeme upravo od te povijesne Rubre Simplex i tako uzgojili svoje kamelije. Starih sadnica više nema, ali 2017. godine članovi Udruge ljubitelja kamelija posadili su novu Rubru koju je uzgojila Marija Popović iz Ike. Za drugu kameliju koja od danas krasi poštansku marku, Albu Plenu, važno je istaknuti da je tijekom 19. stoljeća bila simbol borbe žena Europe za pravo glasa.

opatijske kamelije

– Cvijet kamelije je prepoznatljiv simbol Opatije i želimo ga i dalje brendirati i tako pričati lijepu priču o našem gradu, naglasio je gradonačelnik Kirigin.

U ime Hrvatske pošte promociji je prisustvovala Žana Medved, a ispred Filatelističko-numizmatičkog kluba Rijeka Ivan Martinaš. Na promociji je ujedno predstavljena zbirka poštanskih marki koju je pripremio Jan Bernd Urban.

Komentari